27
kesä
2015

TTIP -sopimusneuvotteluissa ei kannata kiirehtiä

Euroopan parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki Anders Chydenius -vapaakauppaseminaarissa Kokkolassa la 27.6.2015

 

EU:n ja Yhdysvaltain TTIP -vapaakauppaneuvotteluissa ei ole kyse pelkästään tavanomaisesta standardien yhtenäistämisestä ja tariffien pienentämisestä, vaan paljon laajemmasta kokonaisuudesta.

Kaupan vapauttaminen ja markkinoiden avaaminen eivät ole muusta yhteiskunnasta erillään olevia teknisiä asioita, vaan osa maailmanlaajuista voimasuhteiden muutosta.

Niin kauan kuin Yhdysvallat suojaa omia kotimarkkinoitaan esimerkiksi Buy American Act -lailla, EU:n ei kannata olla naiivi. Vapaakauppa on juuri niin vapaata kuin osapuolet sallivat sen olevan.

Julkisuudessa paljon esillä ollutta investointisuojakysymystä ei ole ratkaistu. Kauppasopimuksissa paljon käytetty mekanismi on tarkoitettu ulkomaisten yritysten tekemien investointien suojaamiseksi, alentamaan investointikynnystä ja tuomaan yrityksille mahdollisuuden korvauksiin valtioilta.

Investointisuojan tarpeellisuuden perustelu esimerkiksi poliittisen riskin vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välillä. Molemmat neuvotteluosapuolet ovat oikeusjärjestelmiltään kehittyneitä. Niiden poliittiset suhdanteet muuttuvat demokraattisen prosessin kautta.

Yrityksillä on intressi sopia riita-asiat nopeasti ja tehokkaasti. Se ei voi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että tämä tapahtuu välimiesmenettelyssä, jossa valtiolle on varattu ainoastaan vastaajan rooli.

Päätöksistä pitää voida valittaa ja tuomareiden on toimittava virkavastuulla. Demokratiaan kuuluu avoimuus. Välimiesmenettely ei sitä ole.

Jos tuomioistuinlaitoksen toiminnassa on puutteita, ratkaisu ei ole välimiesmenettely, vaan oikeusjärjestelmän korjaaminen ja kehittäminen.