10
kesä
2014

Töihin suomalaisten puolesta

Eurovaalit on käyty ja tulokset ovat selvillä. Kiitän kaikkia äänestäjiäni ja tukijoukkojani eri puolilla Suomea ja erityisesti Etelä-Pohjanmaalla. Maakunnan laaja tuki takasi pääsyni Euroopan parlamenttiin. Työ jatkuu Suomen ja suomalaisten puolesta.

Parlamentin poliittiset ryhmät ovat jo kokoontuneet. Itsekin olin viime viikolla Brysselissä. Uusi parlamentti aloittaa virallisesti heinäkuun alussa. Lomien aika on sitten elokuussa.

Kuten aina vaalien jälkeen nimitysruletti pyörii kiivaana. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt kutsui Britannian, Saksan ja Hollannin johtajat keskustelemaan EU-asioista. Valintoja varmasti pohjustetaan.

Reinfeldt ja Britannian David Cameron eivät kannata konservatiivien EPP-ryhmän kärkiehdokasta Jean-Claude Junckeria komission johtoon. He pitävät Junckeria liian liitovaltiomyönteisenä.

Suomen ja Tanskan pääministerit eivät ole Ruotsin pääministerin kutsulistalla. Kolmen pohjoismaan EU-yhteistyö ei toimi mallikkaasti. Ei edes Ruotsin ja Suomen kesken, vaikka Reinfeldt ja Jyrki Katainen ovat veljespuolueidensa johtajia. Tämä on valitettavaa.

Olisi ollut toivottavaa, että Pohjoismaiden ja Baltian pääministerit olisivat kokoontuneet yhdessä epävirallisesti miettimään EU:n pohjoiselle alueelle tärkeitä asioita.

Nimitysasioiden lisäksi pitäisi pohtia myös tulevan komission ohjelmaa. EU:n pohjoisille valtioille tärkeiden asioiden painoarvoa pitää saada komission listalla entistä tärkeämpään osaan. Se ei onnistu, elleivät tämän alueen valtiot tee yhteistyötä ja esitä itselleen tärkeitä asioita ohjelmaan.

Eivät asiat komission ohjelmaan tyhjästä ilmesty. Aktiiviset esittävät ja saavat tavoitteensa läpi. Suomessakin hallitusohjelma tehdään hallituskauden alussa ja sitä noudatetaan, vaikka maailma ympärillä romahtaisi. EU:kin laatii ”hallitusohjelman”. Ja siihen pitää vaikuttaa nyt.

Kataisella olisi ollut erinomaiset mahdollisuudet toimia aktiivisesti pohjoisten maiden puolesta. Hallituskiireet eivät enää rasita. Kummallinen passiivisuus on vallalla. Hallitus hoitaa vain juoksevia asioita, vaikka ongelmat kaatuvat päälle.

EU:ta koettelevissa haasteissa eivät vanhat konstit päde. Nyt pitää EU-politiikassa luoda uutta ja ottaa uudet keinot käyttöön. Ei riitä, että pääministerit Brysselissä päivittelevät ja ihmettelevät EU-vastustajien voittoa Ranskassa, Britanniassa ja muutamassa muussa maassa.

Ihmiset Euroopassa kaipaavat EU:lta toimia isojen ongelmien ratkaisemiseksi ja vapautta hoitaa kansalliset asiat omalla tavallaan.

Tässä ei päivittely auta. Tarvitaan yhteistyötä ja toimenpiteitä. Kataisen mahdollisuudet koviin virkoihin olisivat sitä paremmat mitä aktiivisempi hän olisi. Kaikkea mielistelevä myötäily tulee Suomelle kalliiksi.

EU:ssa on kaikenlaisia epävirallisia yhteistyökokouksia. Niissä pohjustetaan omille maille tärkeitä asioita. Siksi Ruotsin pääministerikin kutsui samanmielisiä pääministereitä luokseen.

On valitettavaa, että Suomi-laiva ajelehtii kuin lastu laineilla. Vastuunkantajista on huutava pula.

Kirjoitus julkaistu Ilkassa 10.6