16
kesä
2017

Tiedote: Jäätteenmäki tyrmää ympäristövaliokunnan huolta aiheuttaneen esityksen

Tiedote 16.6.2017
julkaisuvapaa heti

Euroopan parlamentissa on parhaillaan käsittelyssä uusiutuvan energian direktiivi. Direktiivin käsittely on alkanut parlamentin ympäristövaliokunnassa hollantilaismeppi Bas Eickhoutin (vihr.) johdolla.

Eickhoutin lausuntoluonnos on herättänyt huolta Suomessa, sillä se sisältää useita Suomen metsien käytölle ongelmallisia kohtia. Europarlamentaarikko, ympäristövaliokunnan jäsen Anneli Jäätteenmäki tyrmää Eickhoutin lausuntoluonnoksen.

– Eickhout ehdottaa biomassojen kestävyyskriteereiden huomattavaa tiukentamista. Turve- ja suomaiden energiakäyttö loppuisi kuin seinään. Eickhoutin raportti ei tule menemään esitetyssä muodossa läpi, Jäätteenmäki sanoo.

Hän muistuttaa, että kestävästi tuotetun biomassan käytön vaikeuttamisesta seuraisi luultavasti kielteisiä vaikutuksia.

– Kestävästi tuotetun biomassan käytön vaikeuttaminen sataa fossiilisten polttoaineiden laariin. Kukaan tuskin haluaa, että vihreä energia vaihtuu kivihiileksi.

– Myöskään tiukkojen rajausten asettaminen metsätalouden sivuvirtojen käytölle ei ole oikea tapa lähestyä biomassojen kestävyyteen liittyviä ongelmia. Kestävän metsänhoidon periaatteet ovat Suomessa selkeät ja lainsäädäntömme on jo nyt ajan tasalla.

Euroopan parlamentti käsittelee parhaillaan laajaa niin kutsuttua puhtaan energian lainsäädäntöpakettia, jonka tarkoituksena on ohjata EU-maita kohti uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

Lisätietoja:
Anneli Jäätteenmäki
anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu
ympäristövaliokunnan jäsen