22
syys
2016

Syntymättömän lapsen terveyttä on vaalittava

Ajattelemme helposti, että syntymätön lapsi kasvaa suojassa äitinsä kohdussa. Tosiasiassa kehittyvä lapsi on altis monille riskitekijöille jo ennen syntymäänsä. Zikavirus on pysäyttävä muistutus siitä, kuinka tärkeä sikiöaika on syntyvän lapsen loppuelämälle.

Virustartuntaa pienemmilläkin yksittäisillä asioilla on suuria vaikutuksia. Aika ennen syntymää on kehittyvän lapsen terveyden kannalta tärkein ajanjakso. Odottavan äidin terveys, elintavat ja ympäristö kemikaalikuormineen vaikuttavat ratkaisevasti syntyvän lapsen loppuiän terveyteen.

Neuvolat ovat avainasemassa auttamassa äitiä huolehtimaan syntymättömän lapsen terveydestä. Arvo Ylpön aikanaan alulle saattama neuvolajärjestelmä on ratkaisevan tärkeä terveydellemme. Nykyään Suomen neuvolajärjestelmä on Euroopan parhaimmistoa.

Tutkimusten perusteella odottavan äidin terveyden hoitaminen onkin kaikki kaikessa syntyvän lapsen terveyden kannalta. Tuskallisen pitkät sallittujen ja kiellettyjen tuotteiden listat on laadittu pienokaisen turvaksi.

Ennen kaikkea kyse on äidin ja lapsen terveydestä, mutta kyse on – yllättäen – myös kansantaloudesta. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihmiseen investoidaan, sitä enemmän investointi tuottaa. Odottavan äidin terveyteen sijoitettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Tuotto tulee pikkuhiljaa vuosikymmenten aikana, kun terveen alun elämään saanut ihminen pysyy terveempänä.

Äidin terveydestä huolehtiminen palkitsee siis vielä vuosien ja vuosikymmenten kuluttua. Vaikutukset ulottuvat syntyvän lapsen fyysiseen terveyteen sekä oppimiseen, päättelykykyyn, mielenterveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Vaikutus kulkee läpi elämän aina vanhuuteen saakka.

Odottavan äidin terveyden vaaliminen on lopulta meidän kaikkien yhteinen etu, mutta myös velvollisuus.

Me päättäjät voimme vaikuttaa ravitsemussuosituksiin, elintarvikkeiden pakkausten teksteihin ja ympäristökemikaaleihin. Tätä työtä olen tehnyt parlamentin ympäristövaliokunnassa, jonka jäsen olen.

Odottavien äitien hoidon täytyy pysyä korkealaatuisena ja tasa-arvoisena myös terveydenhuollon uudistuessa.

Odottava äiti antaa arvokkaimman lahjan tulevalle lapselleen pitämällä omasta terveydestään hyvää huolta.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Julkaistu Keskustanaisten blogissa 22.9.2016