3
loka
2012

Suomi arktisen teknologian edelläkävijäksi

Arktinen alue tarjoaa Suomelle runsaasti mahdollisuuksia, joihin pitäisi tarttua, totesi Anneli Jäätteenmäki puhuessaan tänään Arktisessa seminaarissa Euroopan parlamentissa.

”Suomella on osaamista vaativien olosuhteiden teknologiassa ja logistiikassa. Suomesta pitäisi tehdä johtava arktisen teknologian maa. Arktisen alueen kehittäminen on koko Suomen asia, ei vain Lapin”, Jäätteenmäki korostaa.

Seminaarin yhtenä järjestäjänä Jäätteenmäki toivoo EU:n olemassa olevien budjettivarojen suurempaa kohdentamista arktiselle alueelle.

”Arktisella alueella asuu neljä miljoonaa ihmistä, ja siellä sijaitsee merkittävä osa maailman luonnonvaroista. Koska EU hyödyntää näitä luonnonvaroja, sen tulisi myös investoida teknologioiden kehittämiseen ja infrastruktuuriin, esimerkiksi Jäämeren rataan”, Jäätteenmäki ehdottaa.

Keskustelussa nousi esille EU:n arktinen tietokeskus, jonka perustamisesta odotetaan komission päätöstä. Rovaniemi on ollut ehdolla sen sijaintipaikaksi. Keskuksen tehtävänä olisi vahvistaa arktisen alueen tutkimusta ja tiedon hyödyntämistä.

”Arktinen keskus tarvitaan juuri arktisen alueen kehittämiseen, jotta se tapahtuu vastuullisesti, koordinoidusti ja viimeisimmän tiedon perusteella. Rovaniemellä, Lapin yliopistossa on huippuosaaminen ja ensiluokkaiset puitteet valmiina. Nyt tarvitaan enää komissiolta päätös”, painostaa Jäätteenmäki.

Komissio julkaisi kesäkuussa tiedonannon, jossa linjataan EU:n strategiaa arktisella alueella. Seuraavaksi neuvosto ja parlamentti ottavat siihen kantaa.