11
tammi
2012

Saksan ja Ranskan vallankaappaus

EU:n velkakriisi on kääntynyt suurten jäsenmaiden vallankaappausyritykseksi. Saksa ja Ranska panevat muut tekemään suurille euromaille suotuisia sopimuksia, olipa kyse sitten asekaupoista tai koko EU:n tulevaisuudesta.

Eläkkeitä ja palkkoja leikataan, mutta armeija ei säästele. Saksa vaatii valtavien säästötalkoiden kanssa kamppailevaa Kreikkaa tekemään säästöjä niin terveys- kuin koulutussektorillakin, mutta samaan aikaan myy maalle miljardien eurojen edestä aseita. Ei ihme, jos tavallista kreikkalaista ottaa päähän.

Saksalainen die Zeit -lehti uutisoi, että Kreikka on tekemässä asehankintoja yhteensä noin 8 miljardin euron edestä. Merkittävä osa aseista ostetaan Saksasta.

Lehti spekuloi asekauppojen olevan tulevien EU:n tukimiljardien ehtona. Oli miten oli, Saksa saa joka tapauksessa osan Kreikalle antamistaan tukieuroista takaisin mittavien asekauppojen myötä.

Kreikka on Portugalin jälkeen suurin saksalaisen aseteollisuuden vientimaa. Eikä osattomaksi jää Ranskakaan. Kreikka on ranskalaisen aseteollisuuden kolmanneksi suurin vientimaa. Aseteollisuus on vahva lobbari niin Berliinissä kuin Pariisissakin.

Kuinka pitkään kustannamme tätä hulluutta? Virheitä on tehty ja ne on hoidettava yhdessä, ei ainoastaan Saksan ja Ranskan ehdoilla ja toimesta. Ei käy, että suomalaisten veronmaksajien rahoilla ostetaan panssarivaunuja, sukellusveneitä ja hävittäjiä Kreikkaan. Enkä usko sen käyvän tavalliselle, pienten eläkkeiden ja palkkojen kanssa taistelevalle kreikkalaisellekaan.

Lopulta hulluin ei ole kuitenkaan se joka myy, vaan se joka ostaa. Kreikan valtion puolustusbudjetti on ollut seitsemän miljardin luokkaa. Kasvua on vuodesta 2007 vuoteen 2010 yhteensä melkein miljardi euroa, joskin puolustusbudjetti pieneni jonkin verran vuonna 2011.

Väkilukuun suhteutettuna Kreikalla on EU:n suurin armeija. Kreikka varustautuu ennen kaikkea kuviteltua Turkin, vanhan arkkivihollisen, uhkaa vastaan. Jokainen voi arvioida kuinka suuri – tai pieni – Turkin uhka todellisuudessa on.