Reilut puheet, epäreilut teot
Kataisen hallituksen ministerit haluavat olla reiluja vastuunkantajia. Kaikki kunnia hyville pyrkimyksille, mutta kyllä reiluus on ollut kaukana esimerkiksi osinkoveropäätöksen yhteydessä. Hallitus lahjoitti reilun jättipotin suurituloisille.
Kohtuus kaikessa, on hyvä ohje. Käytännön työssä se kuitenkin näyttää usein unohtuvan. Reilusta vastuunkantajasta tulee sanoilla hämääjä.
Kohtuuttomuus ja ahneus ovat myös Euroopan talous- ja sosiaalikriisin perimmäiset syyt. Niistä seuranneet epäoikeudenmukaisuudet ovat ajaneet tavalliset ihmiset useissa Euroopan kaupungeissa kaduille osoittamaan mieltään ja vaatimaan oikeudenmukaista politiikkaa.
Samaan aikaan kun hallitus tukee rahanpesusta laajasti epäiltyjä Kyproksen pankkeja, se panee pieni- ja keskituloiset suomalaiset yhä tiukemmalle leikkaamalla peruspalveluja ja kiristämällä veroja.
Tuloerot kasvavat. Rikkain prosentti suomalaisista rikastuu entisestään niillä päätöksillä, jotka hallitus kokoomuksen ja Urpilaisen johdolla kehysriihessä junaili.
Valtiovarainministerin rooli hämmentää. Päätökset valmisteltiin Urpilaisen johdolla, päätös syntyi Urpilaisen esityksestä ja nyt valuviat korjataan Urpilaisen johdolla. Kun itse kysyy ja itse vastaa, tulee oikeita vastauksia.
Suomen hallituksen politiikassa on vaarallisen paljon samaa kohtuuttomuutta, joka on sytyttänyt tulipaloja Euroopassa.
Suomalaiset eivät hevillä lähde barrikadeille, mutta luottamus tasapuoliseen asioiden hoitoon horjuu. Me olemme tottuneet, että suurista tuloista maksetaan enemmän veroa kuin pienistä. Nyt hallitus kääntää tämän periaatteen päälaelleen.
Nyt jos koskaan olisi aika puolustaa reiluutta. Sanahelinää on kuultu tarpeeksi. On tekojen aika.
Luottamus on koetuksella kaikkialla Euroopassa. Kyproksen kriisin yhteydessä murtui jälleen yksi kaunis periaate, jonka mukaan rahat pankeissa ovat turvassa. Tätä EU on vakuuttanut kansalaisille viimeiset kriisivuodet.
Talletukset on suojattu EU-direktiivillä 100 000 euroon asti. Määräys on ollut merkittävä. Sen ansiosta eurooppalaiset pientallettajat ovat voineet nukkua yönsä rauhassa.
Kyproksen ensimmäinen tukipaketti oli kylmä suihku tallettajille. Päätöksellä myös alle 100 000 euron talletuksia olisi leikattu. Onneksi hankkeesta lopulta luovuttiin. Valuvika korjattiin.
Pankkitallettajat on pantu EU:n talouskriisin maksajiksi ensimmäistä kertaa. Osaa Kyproksen talletuksista leikataan jopa 60 prosentilla.
Kyseessä oli suuri periaatteellinen päätös. Pankkitalletus ei ole riskisijoitus. Mutta nyt
tabu pankkitalletuksien turvallisuudesta on murrettu. Tallettajien luottamusta on vaikeata saada takaisin.
Eurokriisin uudet käänteet eivät ole helpottaneet tilannetta. Talouskriisiä ei ratkaista keskittämällä valtaa Brysseliin. Kun virkamiesvalta kasvaa, demokratia kapenee.
Suomen asiat tunnetaan parhaiten Suomessa eikä vallan pidä antaa luisua pois eduskunnan käsistä. Oma vastuu asioista on myös parasta talouskriisien ennaltaehkäisyä.
Anneli Jäätteenmäki
europarlamentaarikko
Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 5.4.2013