2
elo
2016

Ravit, pesäpallo ja körttiblues

Ihanaa olla lomalla! Nyt on aikaa osallistua kesätapahtumiin ja tavata tuttuja. Suuret massatilaisuudet olen jättänyt väliin. Sen sijaan olen käynyt Lapuan raveissa, naisten pesäpallo-ottelussa, Pyhälahden aukion kylätapahtumassa ja kuntelemassa körttibluesia Vanhan Paukun alueella. Kotoisia ja sympaattisia tapahtumia.

Europarlamentaarikon työ on kiehtovaa ja monipuolista. Mutta siinä on pari haittapuolta: jatkuva matkustaminen ja rajoitteet sosiaaliselle elämälle. Matka Lapualta Brysseliin kestää vähintään kahdeksan tuntia. Ja vasta siten alkaa työpäivä.

Suomesta Brysselin käytävillä moni tietää aika paljon, mutta paljon on myös niitä, joilla on runsaasti harhaluuloja ja väärää tietoa.

Olen havainnut, että useille suurin este vierailla Suomessa on pelko kylmyydestä. Yllättävän moni ajattelee, että kesät ovat aina koleita. Yöttömiä öitä kohtaan on kova kiinnostus. Miten voitte nukkua, kun on valoisaa yölläkin, on usein kuultu kysymys.

Toinen haitta koskee siis sosiaalista elämää. Kun on viikot Brysselissä, ei pysty osallistumaan kotipaikkakunnan ja lähialueen tapahtumiin. Tuttavia ja sukulaisia ehtii tavata harvakseltaan.

Kesällä kaikki on toisin. Kesällä jokainen paikkakunta pistää parastaan. On markkinoita, kesäteatteria, musiikkitapahtumia, urheilua ja kylätapahtumia.

Pyhälahden aukion kesätiistait ovat odotettuja. Idea on mainio. Kesäisin aukio on lapualaisten yhteinen olohuone.

Osallistuin tiistain kylätapahtumaan, kun kylät esittäytyivät. Ohjelma oli runsas ja monipuolinen. Entinen kotikyläni esitteli Hirvijoen nuorisoseuran toimintaa ja järjesti tilaisuuden kokeilla bingon pelaamista. Tyhjin käsin ei tarvinnut palata kotiin. Voitin kahvipaketin.

Pyhälahden aukiolla oli mukava tavata tuttuja ja vaihtaa kuulumisia, kuunnella lupaavaa nuorta laulajatarta Charlotta Saarta ja ihailla Tiistenjoen vanhoja traktoreita. Lämpimänä kesäpäivänä kaikki tuntuivat olevan hyväntuulisia.

Onneksi meillä on yhä aktiivisia talkoolaisia, jotka järjestävät tilaisuuksia. Suomen kesä on lyhyt, mutta se antaa virtaa syksyn pimeisiin päiviin.

Nautitaan kesästä!

Anneli Jäätteenmäki

Kirjoitus on julkaistu Lapuan Sanomissa 2.8.2016.