19
heinä
2013

Puuperäisiä biopolttoaineita suosittava

EU vaatii biopolttoaineeksi käytettävälle puulle kestävyyskriteerejä, jotka määrittelevät mistä raaka-aine voi olla peräisin. Juankoskella Muuruvedellä Metsäiltamissa 19. heinäkuuta puhunut europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki pitää kriteereitä turhina:

– Metsiemme kannalta kestävyyskriteereissä ei ole järkeä. Jo olemassa oleva lainsäädäntö, kansainväliset sopimukset ja sertifiointijärjestelmät takaavat puun alkuperän vastuullisuuden.

– Olemme pitäneet hyvää huolta metsistämme. Ne ovat terveitä, monimuotoisia ja tuottoisia.

EU:lla on jo nestemäisiä biopolttoaineita koskevat kriteerit. Sähkön ja lämmön tuotantoon ei erillisiä kriteerejä tarvita.

– Puuperäisiä biopolttoaineita on suosittava. Ne tarjoavat työtä ja toimeentuloa suomalaisille. Osaamista ja tuotantomahdollisuuksia niihin Suomessa kyllä riittää. Lisäämällä byrokratiaa ei työpaikkoja synnytetä. Pitäisikö metsänomistajan jatkossa tietää, mihin tarkoitukseen hakkuun laidalta kaadettu puu teollisuudessa päätyy?

Lakiesityksen tavoitteena on vähentää biopolttoaineiden kasvatuksesta syntyviä epäsuoria kasvihuonekaasupäästöjä. Työ on osa maatalouspääosaston valmistelemaa EU:n metsästrategiaa.

Euroopan parlamentin on määrä äänestää esityksestä syyskuussa.