10
touko
2014

Puhdasta energiaa hevosenkakasta!

Meidän kaikkien tiedossa on, että orvokit ja narsissit kukoistavat silloin, kun multaan sekoitetaan hevosenlantaa.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tapa hyödyntää tätä luonnon omaa ihmeainetta.

Yllätytkö, jos kerron, että Suomen suurin hevospitäjä Ypäjä voisi olla energiaomavarainen hevosenkakan ansiosta?

Hevosenlanta on hyvin energiarikasta. Hevosihmiset ovat kertoneet minulle, että Suomessa vuosittain syntyvä ruskea kulta kuivikkeineen vastaa 100 000 tonnia polttoöljyä.

Monet tallit ja hevosenomistajat tuskailevat sen kanssa, mihin laittaa kaikki hevosenlanta. Kaikilla ei ole peltoja, joihin lannat voisi levittää. Viranomaiset pitävät hevosenlantaa jätteenä. Osa hevosenomistajista joutuu maksamaan hevosenlannan hävittämisestä.

Tähän voisi joku tokaista, että joko se EU tähänkin asiaan puuttuu! Mutta hevosenlannan hyödyntämisen esteenä ei ole EU, vaan Suomi itse.

Suomi tulkitsee kutteripurun sekaista hevosenlantaa koskevaa EU-direktiiviä eri tavoin kuin muut EU-maat. Suomessa kutteripurun sekainen hevosenlanta on jätettä, jota ei saa polttaa pienimuotoisesti.

Perinteikkäissä hevosmaissa Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa sama aine poltetaan briketteinä. Näissä maissa on lukuisia hevosenlantaa polttavia, pieniä lämpölaitoksia.

Nykytekniikan ansiosta pieni hevostilakin voi olla energiaomavarainen niin halutessaan.

Energiaomavaraisuuteen tarvitaan vain muutama heinää ja kauraa rouskuttava polle. Mutta Suomessa asia on tehty tavalliselle hevosenomistajalle vaikeaksi.

Ensi vaalikaudella EU:n keskeisimpiin kysymyksiin kuuluvat energia- ja ilmastoasiat.

Pääsemme pohtimaan päästötavoitteiden ohella uusiutuvan energian ja biopolttoaineiden tulevaisuutta Euroopassa.

Kannatan kunnianhimoisia tavoitteita uusiutuvalle energialle. Suomessa on erinomaiset edellytykset uusiutuvan kehittämiselle, josta hevosenkakka on vain yksi osa.

Puhdasta energiaa saadaan mm. turpeesta, puusta ja biokaasusta. Mahdollisuudet ovat rajattomat, jos intoa ja tahtoa löytyy.

EU:n riippuvuutta tuontienergiasta ja fossiilisista polttoaineista pitää vähentää. Energiaomavaraisuus loisi uutta työtä Suomeen ja Eurooppaan.

Viisas ottaa mallia muista. Hevosenlannan hyödyntäminen on hyvä esimerkki eurooppalaisten kumppaniemme ennakkoluulottomasta asenteesta.

Yhdessä olemme tässäkin asiassa enemmän.

Anneli Jäätteenmäki

Kirjoitus on julkaistu Ilkassa 9. toukokuuta 2014