7
marras
2012

Pohjoisen tuet leikkurissa

EU:n maatalouspolitiikan uudistus vuosille 2014-2020 on parhaillaan parlamentin käsittelyssä. Neuvottelut ovat edenneet jo pitkälle.

EU-budjetista maatalouden osuus on tällä hetkellä 40 prosenttia. Komissio haluaa laskea sen osuuden 33 prosenttiin, mikä tarkoittaa melkoista muutosta maataloustukiin  osassa Eurooppaa.

Suomen kannalta tärkeät kysymykset liittyvät pohjoisiin luonnonolosuhteisiimme. Luonnonhaittakorvaukset ovat meille paljon tärkeämpiä kuin monille muille.

On tärkeää, että ympäristöasiat otetaan maataloudessa huomioon. Mutta samat luonnonsuojelutoimenpiteet eivät toimi kaikkialla Euroopassa.

Suomi on näillä näkymin saamassa poikkeuksen vaatimukseen kolmen eri viljelykasvin käytöstä maatiloilla. Vaatimus ei sovellu pohjoisiin olosuhteisiimme ja suhteellisen pienille maatiloillemme.

Komission vaatimusta seitsemän prosentin ekologisesta suoja-alueesta ei ole suunniteltu maahan, jossa peltoja ympäröivät ensisijassa metsät. Vaatimuksesta ei ole vielä löytynyt sopua, joten parlamentti todennäköisesti äänestää erikseen kolmen, viiden ja seitsemän prosentin suoja-aluevaatimuksista.

Euroopan ruokaturvan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että nuoria viljelijöitä tuetaan. Kotimaista puhdasta ruokaa on oltava tarjolla myös jatkossa.