26
helmi
2016

Palkitsemisjärjestelmät eivät saa kannustaa huijauksiin

Nokian Renkaat on lehtitietojen mukaan huijannut rengastesteissä. Yhtiö on  toimittanut testeihin muokattuja renkaita, joita ei ole ollut saatavissa markkinoilta. Näyttää siltä, että yhtiön palkitsemisjärjestelmät on kytketty rengastesteissä saatavaan menestykseen.

Kyseessä on systeemitason ongelma, jossa epärehelliselle toiminnalle luodaan hedelmällinen maaperä. Palkitsemisjärjestelmiä on tutkittu paljon. Ongelma ei niinkään ole palkitsemisen taso, vaan se nimenomaan se, miten palkkiot voi tienata.

Hyvästä työstä ja sitä seuraavasta tuloksesta pitääkin maksaa. Huijaamisesta ei. Markkinatalous toimii, jos sijoittajilla on käytettävissä totuudenmukaista ja riittävää tietoa.

Tutkiva journalismi on tehnyt valvoville viranomaisille ja laajemmalle yleisölle suuren palveluksen. Sijoittajienkin pitää voida luottaa annettuun tietoon

Volkswagenin päästöhuijauksessa ja Nokian Renkaiden tapauksessa yhtiön johto on ottanut valtavan riskin, joka on realisoitunut karmealla tavalla.Laskun maksavat lopulta yhtiöitten työntekijät.

Nokian Renkaissa on sijoitettuna suomalaisia eläkevaroja. Omistusten arvo on jo tippunut ja tulee todennäköisesti tippumaan lisää. Huijauksella on pitkä häntä.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies
Ympäristövaliokunnan jäsen