21
huhti
2015

Onnittelut uusille kansanedustajille!

Äänet on annettu ja laskettu. Kaikille äänestäjille, ehdolla olleille ja valituille kuuluu suuri kiitos. Kansanvalta ei toimi ilman sitoutuneita, ahkeria ja kaikkensa likoon laittavia ehdokkaita ja heille äänensä antavia.

Seurasin suurella mielenkiinnolla Vaasan vaalipiirin ja erityisesti eteläpohjalaisten vaalituloksia. Entiset edustajat pitivät hyvin pintansa, mutta uudet ehdokkaat antoivat tiukan vastuksen. Antti Kurvinen edustaa nousevaa nuorisoa, Pasi Kivisaaren valinta oli todella täpärällä ja avustajani Sari Kujala voi olla myös tyytyväinen äänimääräänsä.

Seuraavissa vaaleissa tavoitteeksi pitää panna se, että keskustan pohjalaisten kansanedustajien joukossa on myös naisia.

Keskusta piti suosikkiasemansa. Hallituspuolueet menettivät paikkojaan. Vaalikausi oli vaikea, eikä edessä olevasta tule yhtään helpompi. Valtion budjetti ei tasapainotu pelkästään äänestämällä. Yhtään työpaikkaa ei luotu uurnilla ja Suomen ikärakenne on samanlainen kuin viime viikolla.

Vaalivoittajana Keskustalla on ratkaisun avaimet käsissään. Yksikään puolue ei uskalla laskea sen varaan, että talouskasvu hoitaa Suomen ongelmat. Yhteinen näkemys on siltä osin selvä. Nyt on löydettävä yhteiset keinot ja yhteinen tahto.

Talous mataa ja Suomi harmaantuu. Olemme eurooppalainen laboratorio sille, miten ikääntyvät ihmiset otetaan huomioon ja hoidetaan laadukkaasti ja kunnioituksella.

Suuret ikäluokat nostivat Suomea ankaralla työnteolla ja mahdollistivat työpanoksellaan monta asiaa, joista kannattaa olla ylpeä ja kiitollinen. Nyt tämän ajan päättäjien on osoitettava samaa päättäväisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Koko Suomea on rakennettava.

Kun uusi hallitus aikanaan esittelee ohjelmansa, on selvää, että julkisia menoja hillitään, verotusta suunnataan kohti kulutusta ja valtion velkaantumista vähennetään kaikin tavoin.

Kaikesta ei voi kuitenkaan leikata. Yksistään juustohöyläämällä ei nousta pienestäkään suosta, eikä varsinkaan näin suuresta suosta. Jos ei halua velkaantua lisää, eivätkä verotulot kasva, käytettävissä olevia euroja on suunnattava toisin.

Koulutukseen ja tutkimukseen kannattaa suunnata varoja. Ne kantavat laman yli ja kuittaavat kulunsa viimeistään nousukaudella. Koulutus tuottaa inhimillistä hyvää ja puhdasta rahaa. Tämä on 1990-luvun laman opetus, joka pätee edelleen.

Jokaiselle halukkaalle suomalaiselle tulee tarjota mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin kyvyt riittävät. Se on Suomen historian pitkä linja ja parasta tulevaisuuspolitiikkaa. Koulutus alkaa huolenpidosta hyvästä peruskoulusta.

Vähempien hartioiden tulee olla leveämmät, jotta taakan jaksaa kantaa. Jokainen kivi on käännettävä ja jokainen keksintö on otettava käyttöön. Pitää uskaltaa ajatella suuria ajatuksia ja olla sitkeä testaamaan ne käytännössä.

Toivotan paljon onnea ja runsaasti osaamista uusille kansanedustajille. On teidän vuoronne näyttää kykynne.

 

Anneli Jäätteenmäki
europarlamentaarikko

Julkaistu Ilkassa 21.4.2015