Onko palkkatasa-arvo toteutumaton haave?
Mepit vaativat toukokuun täysistunnossa komissiota ja jäsenmaita huolehtimaan, että olemassa olevat tasa-arvosäännöt pannaan toimeen. Sääntöjä rikkoville työnantajille on rapsaistava sakot tai heiltä on lopetettava julkiset edut ja tuet.
Monissa EU-maissa sukupuolten välinen palkkaero on vain kasvanut. Eurostatin mukaan naisten ja miesten välinen palkkakuilu on levein Itävallassa, Kyproksella, Tšekissä, Saksassa ja Slovakiassa ja kapein Belgiassa, Italiassa, Maltalla ja Sloveniassa. Naiset halki EU:n ansaitsevat keskimäärin 16,4 prosenttia miehiä vähemmän. Suomessa ja osassa Itä-Euroopan maita eroa on hävettävät yli 20 prosenttia.
Palkkakuiluun on monia syitä. Kun samasta työstä maksetaan miehille parempaa palkkaa kuin naisille, kyseessä on suora ja räikeä syrjintä. Komission ja jäsenmaiden on huolehdittava, että yhdenvertaisuuslait pannaan toimeen. Palkkatasa-arvon tulisi olla myös osa yritysvastuuta.
Toinen syrjinnän aiheuttaja on työmarkkinoiden jakautuminen mies- ja naisvaltaisiin aloihin. Naiset ovat enemmistönä julkisilla palvelu- ja hoivasektoreilla, jotka ovat aliarvostettuja ja palkkakuopassa. Työn ja perhe-elämän yhdistämistä tulisi helpottaa. Naiset jäävät vieläkin enemmistönä hoitamaan lapsia kotiin.
Pohjimmaiset syyt löytyvät yhteiskunnan rakenteista. Tasa-arvo lähtee kotoa, ajattelutavoista ja asenteista. Tyttöjen ja naisten on myös itse uskallettava vaatia enemmän.