6
loka
2014

Mogherini osoitti olevansa pätevä ja huumorintajuinen

Federica Mogherini, EU:n tuleva ulkopolitiikan korkea edustaja, selvisi hyvin parlamentin kuulemisesta. Hän osoitti hallitsevansa keskeiset kysymykset ja hänen osaamisensa oli laaja-alaista. Hän oli asiantunteva ja osoitti huumorintajua.

Kuulemisessa häneltä kysyttiin miten hän käsittelisi karhua. Hän kertoi, ettei ole tavannut mutta hän on kuullut, että pohjoisessa niitä on. Karhua hän kohtelisi tiukasti, mutta diplomaattisesti.

Mogherini toisti sen minkä hän on sanonut aikaisemminkin: Venäjä on strateginen toimija maailmanpolitiikassa ja Ukrainan naapuri. EU:n pitää työskennellä sen eteen, että Venäjä sitoutuu kansainväliseen yhteistyöhön.

Mogherini nosti esiin arktisen alueen ja sen merkityksen EU:lle. Hänen lähestymiskulmansa oli turvallisuuspoliittinen: arktinen alue on rauhan aluetta, mutta emme voi ottaa rauhaa itsestäänselvyytenä. Sen eteen on tehtävä työtä.

Mogherini peräänkuulutti syvempää puolustusalan yhteistyötä. Oikein tehtynä se toisi mukanaan euromääräisiä säästöjä aikana, jolloin jäsenmaat ovat joutuneet tekemään leikkauksia myös puolustusbudjetteihinsa.

Mogherini sanoi, että EU on liikaa jälkijunassa lähinnä reagoidessaan maailmanpoliittisiin tapahtumiin. EU:n pitää pystyä ennakoimaan paremmin ja tahtia on parannettava. Se on hänen mukaansa mahdollista. Mogherini aikoo matkustaa kautensa aluksi jokaiseen jäsenmaahan alleviivatakseen yhteisen äänen tärkeyttä.

Federica Mogherini lupasi parlamentaarikoille, että hän on läsnä parlamentissa enemmän kuin edeltäjänsä Catherine Ashton ja aikoo kuunnella parlamentin kantoja.