2
syys
2014

Mogherini on taitava poliitikko

EU:n tuleva ulkopolitiikan korkea edustaja, italialainen Federica Mogherini vieraili tänään parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa.

Mogherini teki vaikutuksen osaamisellaan ja välittömyydellään. Federica Mogherini osoitti olevansa ulkopolitiikan ammattilainen – nuoresta iästään ja lyhyestä ministerikokemuksestaan huolimatta.

Mogherinia on moitittu liian Venäjämyönteiseksi. Kyse taitaa olla enemmän leimakirveen heittämisestä, sillä Mogherinista ei ollut aistittavissa Venäjävastaisuutta eikä myönteisyyttäkään. Sen sijaan uuden korkean edustajan viesti oli selvä: EU:n pitää tukea Ukrainaa. Venäjää ei voi pitää sen aggressiivisen politiikan valossa EU:n strategisena kumppanina. Mogherinin mukaan tämä ei kuitenkaan vähennä Venäjän merkitystä strategisena toimijana Euroopassa ja maailmanpolitiikassa.

Korkean edustajan pitää osata tehdä aloitteita. Hänen pitää olla paitsi osaava poliitikko myös taitava diplomaatti, joka osaa luovia 28 jäsenmaan unionissa sekä kolmansien maiden, kuten Vladimir Putinin hallinnon, kanssa.

EU:n ulkopolitiikan onnistuminen ei ole kiinni ainoastaan Mogherinin henkilökohtaisista ominaisuuksista. Jäsenvaltiot eivät aina halua toimia yhdessä. Välillä yhteisiä linjauksia tehdään, välillä ei. Suuret jäsenvaltiot haluavat olla kukkona tunkiolla.

Federica Mogherini vieraili valiokunnassa Italian ulkoministerin ominaisuudessa. Virallinen nimityskuuleminen järjestetään myöhemmin.