19
huhti
2019

Miksi Keskusta hävisi?

Keskusta koki vaaleissa äänestäjien joukkopaon. Nyt on itsetutkiskelun paikka. Vastuunkannolla ei kannata selittää kaikkea. Keskusta on ollut aikaisemminkin hallituksessa. Tällaista tappiota ei ole tullut.

Keskusta korosti koko ajan valtiontaloutta ja sitä, miten se on saatu kuntoon. Samalla moni ihminen jäi jalkoihin.
On kiistatonta, että Suomen taloustilanne parani Sipilän hallituksen aikana. Työpaikkoja syntyi ennätystahtiin. Keskustalta odotetaan kuitenkin muutakin kuin pelkästään valtion taloudesta huolehtimista.

Vaalitulos osoitti, että oikeudenmukainen tulonjako ja sosiaalipolitiikka ovat keskustan äänestäjille tärkeitä. Nyt sosiaaliset arvot alistettiin talouden rautaisten lakien alle. Ihminen unohtui.

Moni kokee, että terveydenhuollossa yksityiset toimijat ovat saamassa liian suuren roolin. On oltu aiheellisesti huolissaan siitä, katoavatko terveydenhuoltoon suunnatut verorahat ulkomaille. Maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden kytkeminen toisiinsa oli huono sopimus.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ja erityisesti vanhustenhoidon tila puhuttavat varmasti alkavalla hallituskaudellakin. Yksikään hallituspuolue ei pääse pakoon sitä, että väki vanhenee. Talouden myönteisestä kehityksestä ei ole mitään takeita.

Vaalitappion myötä on tullut tavaksi sanoa, ettei viesti mennyt perille. Keskustan viesti meni perille, mutta kannattajamme eivät pitäneet viestistä. Viesti oli väärä.

Keskusta unohti, että puolueen pitää kuunnella, mitä ihmisillä on sanottavana. Lopulta viestit vähenivät, koska keskusta ei vastannut ihmisten huoliin. Palaute tuli äänestyspäivänä.

Tällä hetkellä monen pettymys on suuri. Keskustalla on nyt ison pohdinnan paikka. Kansalaisten luottamuksen takaisin ansaitseminen vaatii kovaa työtä. Tilanne näyttää nyt synkältä, mutta keskustaa tarvitaan tulevaisuudessakin.

Keskustalla oli vaaleissa erinomaisia ehdokkaita ja heidän takanaan kaikkensa antaneita tukiryhmiä. Mukana oli paljon naisia ja erityisesti nuoria ehdokkaita. Moni teki kampanjaa uudella ja raikkaalla tavalla. Näissä ihmisissä on puolueemme tulevaisuus.

 

Julkaistu Suomenmaassa 19.4.2019