7
marras
2014

Maidontuottajilla oikeus korvauksiin

Parlamentin budjettivaliokunta keskusteli tällä viikolla suomalaisille ja baltialaisille maidontuottajille maksettavista korvauksista.

Edellinen maatalouskomissaari Dacian Ciolos lupasi maidontuottajille kompensaatiopaketin Venäjän asettamien tuontirajoitusten vuoksi. Komissio päätti toisin. Rahat päätettiinkin siirtää kehitysyhteistyöhön ja ebolan torjuntaan.

Budjettivaliokunta oli varsin yksimielinen. EU:n on maksettava korvauksia maidontuottajille. Ebolan torjunta on tärkeää, mutta siihen suunnattavien varojen pitää löytyä muualta.

Maidontuottajat ovat kärsineet tulomenetyksiä EU:n poliittisten päätösten ja Venäjän asettamien vastapakotteiden vuoksi. Maidontuottajista ei pidä tehdä Venäjä-politiikan maksajia. Asia on yhteinen. Vastuu menetyksistä on kannettava yhdessä.

Parlamentti pistää asiassa komission koville. Tueksi tarvitaan neuvostoa, jossa vaikuttaa Suomen hallitus. Pääministeri Stubb ja maatalousministeri Orpo ovat paljon vartijana.

Tuottajien lisäksi tuontirajoitteet heikentävät elintarviketeollisuuden toimintaedellytyksiä ja erityisesti maidonjalostajien markkina-asemaa ja kannattavuutta.

Hedelmä- ja vihannestuottajille on tukipaketit jo luvattu. Lisäksi tukea on myönnetty menekinedistämiseen ja juuston varastointiin.

Kaikista suurimmat kärsijät eivät löydy eteläisistä jäsenmaista. Eniten ongelmia on tullut Suomen ja Baltian maidontuottajille. Pakotelistalla olevien suomalaistuotteiden viennin arvo on 283 miljoonaa euroa, joista maitojalosteiden arvo 250 miljoonaa euroa.

Mitä pidempään tuontirajoitukset jatkuvat, sitä suurempi lasku tuottajille ja elintarviketeollisuudelle tulee.

Kun tuote kerran lähtee venäläisten kauppojen hyllyiltä, sitä on vaikea saada sinne takaisin. Putin harjoittaa protektionistista politiikkaa. Sianlihalle Venäjä asetti tuontikiellon jo viime helmikuussa.

Keksityille perusteille pohjautuvia tuontirajoituksia on nähty ennenkin. Venäjä on tärkeä kauppakumppani ja naapuri, mutta sen toimintaa on ajoittain vaikea ennakoida.

Suomalaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden asema on vaikea. Markkinatilanne on huonontunut koko Euroopassa. Vaihtoehtoisia markkinoita on hankala löytää. Lisäksi kaupan esteet vaikeuttavat vientiä EU:n ulkopuolisille markkinoille, kuten Aasiaan.

EU-komission ja Suomen hallituksen on pidettävä lupauksensa maidontuottajien kompensaatiopaketista. Pallottelun asialla on loputtava.

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 7.11.2014