21
touko
2014

Lapin lumo iski europarlamentaarikkoon

Vierailin sunnuntaina Lapin Erämessuilla, Rovaniemellä. Muiden aktiviteettien ohella pääsin kokeilemaan hirvikivääriä. Se olikin ensimmäinen kerta.

Erämessujen tarjonta osoitti kuinka laaja-alaista osaaminen Lapissa on. Lappi on omaleimaisuudessaan Suomen maakuntien helmi.

Lappilaisten nuorten ei kannatakaan lähteä kotimaakunnastaan merta edemmäs kalaan. Miksi lähtisivät, kun mahdollisuudet ovat käden ulottuvilla omassa maakunnassa. Lapissa on koulutusta ja monipuolinen elinkeinorakenne. Lapissa on ennen kaikkea myönteinen ilmapiiri.

Lapin yliopisto on yksi niistä harvoista yliopistoista Suomessa, jossa voi opiskella taidetta ja designia. Lapin lumossa syntyy uniikkeja innovaatioita. Lappi on erilainen ja juuri se on Lapin ja lappilaisten vahvuus. Nuorten design-osaajien on helppo ponnahtaa laajempaan tietoisuuteen Lapin yliopistosta.

Olen tämän vaalikauden ajan työskennellyt Euroopan parlamentissa sen eteen, että EU:n Arktinen tietokeskus perustettaisiin Rovaniemelle. Olen iloinen, että pitkä työ on tuottanut tulosta ja EU:n ministerineuvosto asettui vihdoin tukemaan hanketta.

Lapin yliopiston Arktinen keskus on tehnyt upeaa työtä. Ilman keskuksen aloitteellista ja aktiivista otetta EU:n Arktinen keskus olisi jäänyt pelkäksi ideaksi komission tiedonantoon.

Muistan hyvin, kun Lapin yliopiston oikeustieteellistä tiedekuntaa perustettiin. Asiasta käyty julkinen keskustelu jäi hyvin mieleen, koska opiskelin itse tuolloin oikeustiedettä Helsingissä.

Vastustus uutta tiedekuntaa kohtaan oli suurta. Helsingin professorit sanoivat, ettei oikeustiedettä voi opettaa napapiirillä. Nuoren opiskelijatytön silmissä professorien arvostus laski monta pykälää.

Tiedekunnan perustaminen Rovaniemelle oli tärkeää ja vahvaa aluepolitiikkaa, joka on kantanut hedelmää. Kaikki tunnustavat Lapin yliopiston arvon ja sen, että oikeustiedettä voi menestyksekkäästi opettaa Rovaniemellä.

EU:n Arktisen tietokeskuksen perustamisessa on minulle samaa symboliikkaa kuin oikeustieteellisen perustamisessa aikoinaan.

Lapin yliopiston Arktista keskusta pitää kehittää Lapin yliopiston lippulaivahankkeena. Monialaisesta yliopistosta löytyy osaamista keskuksen käyttöön. Mutta tämä edellyttää resursseja. Pelkkä EU:n panostus ei riitä.

Myös Suomen hallituksen on ymmärrettävä keskuksen strateginen merkitys Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Satsauksien pitää olla sen mukaisia.