Kuka tuo joulun lahjat?
Jos maailman lapsien tulisi valita paras paikka viettää joulua, niin Suomi olisi erinomainen valinta. Meillä on todennäköisemmin lunta kuin monessa muussa paikassa ja joulupukki asuu lähellä. Viime hetkellä on siis mahdollista muuttaa lahjatoiveita!
Belgialla on kuitenkin tässä kisassa oma valttikortti tai paremminkin valttikorttinsa. Yhden joulupukin sijaan belgialaiset lapset voivat saada kaksi vierasta. Ensimmäinen vieras on pyhä Nikolaos.
Todellinen Nikolaos eli vuosina 270 – 342 ja oli Myran piispa. Hänet on nimitetty pyhimykseksi niin katolisen kuin ortodoksisen kirkon piirissä.
Eri Belgian alueilla on eri tapoja ja perinteitä. Esimerkiksi ranskankielisellä alueella Nikolaos käy 4. joulukuuta tarkistamassa sen ketkä lapset ovat olleet kilttejä, 6. joulukuuta hän sitten palaa ja antaa kilteille lapsille lahjoja ja tuhmille lapsille risuja.
Maailman tapojen samaistuminen näkyy siinä, että uutena perinteenä myös joulupukki vierailee jossain perheissä 25. joulukuuta.
Nikolaoksen vaikutus näkyy aidossa ja oikeimmassa korvatunturin joulupukissamme esimerkiksi siinä, että hän on lainannut Nikolaokselta punaiseen pukeutumisen.
Osittain joulupukkimme houkuttelemana myös tänä vuonna koko joukko EU-maiden kansalaisia tulee Lappiin ja Rovaniemelle viettämään joulua ja etsimään joulun taikaa.
Kaikki eivät kuitenkaan saa lahjaansa Euroopassa ennen joulupäivää. Espanjassa lahjat nimittäin jaetaan vasta 6. tammikuuta, koska tällöin kolme viisasta miestä vierailivat Jeesuksen luona ja antoivat hänelle lahjoja.
Ehkä Euroopan parlamentti aikoo noudattaa tätä perinnettä, koska tammikuussa koko parlamentti äänestää arktista politiikkaa koskevasta mietinnöstä täysistunnossaan.
Tuohon mietintöön Parlamentin ulkoasianvaliokunta hyväksyi joulukuussa maininnan Lapin yliopiston aloitteesta perustaa Arktinen informaatiokeskus Rovaniemelle.
Arktinen informaatiokeskus toisi työtä ja rahaa Rovaniemelle ja Lapille, joten parlamentin myönteinen päätös olisi varmasti monille mieluinen lahja.
Parlamentti ei asiasta kuitenkaan päätä, mutta sen kanta olisi kuitenkin voimakas merkki asiasta päättäville tahoille.
Joulupukilla kerrotaan olevan innokkaita apureita. Aloite informaatiokeskuksesta oli Lapin yliopiston, mutta työskentelin sen eteen ulkoasianvaliokunnassa yhdessä Liisa Jaakonsaaren kanssa.
Toivotan kaikille lukijoille hyvää joulua ja rauhallista joulumieltä, tulkoot lahjat sitten minkä tahansa perinteen muodossa.
Julkaistu Suomenmaassa 17.12.2010