18
joulu
2012

Koulutuspaikoista ei pidä leikata

Hallituksen päätös leikata lähes 1 000 ammattikoulutuspaikkaa Keski-Suomessa on lyhytnäköistä politiikkaa. Talouskriisin pyörteissä hallitus on unohtanut nuoret – eli heidät, jotka kärsivät kriisistä eniten.

Euroopassa on 5,5 miljoonaa työtöntä nuorta (23,4 % nuorista). Pahin tilanne Suomen maakunnista on Keski-Suomessa, jossa alle 25-vuotiaiden osuus työttömistä on 13,3 prosenttia Niin ikään isoista kaupungeista huolestuttavin nuorisotyöttömyyden osalta on ollut jo pitkään Jyväskylä, jossa alle 25-vuotiaita työttömistä oli lokakuussa 15,7 prosenttia.

Meillä on 110 000 nuorta, joilta puuttuu toisen asteen tutkinto. Ilman ammatillista koulutuspaikkaa jää vuosittain 5 000 nuorta.

Sodan jälkeen syntyneet sukupolvet ovat voineet luottaa siihen, että he ovat paremmin toimeentulevia kuin isovanhempansa tai vanhempansa. 1980-luvulla ja sen jälkeen syntyneet eivät automaattisesti saavuta korkeampaa elintasoa kuin vanhempansa. Nuoret ovat koulutetumpia, mutta työpaikan saanti on epävarmempaa.

Lupauksia nuorille on tehty. Ennustettua laajaa työvoimapulaa ei ole tullut. Pitkään uskottiin, että hyvä koulutus takaa työpaikan ja toimeentulon. Näin ei enää ole.

EU-johtajat lupasivat viime tammikuussa, että jokaiselle eurooppalaiselle nuorelle tarjotaan työ- tai koulutuspaikka neljä kuukautta valmistumisesta. EU-johtajien lupauksesta on kulunut lähes vuosi, ja nyt komissio esittää eurooppalaista nuorisotakuuta: lupauksen siitä, että jokainen nuori saa koulutus- tai työpaikan. Kyse on suosituksesta.

Vuosina 2007–2013 EU investoi koulutus- ja nuorisopolitiikkaa tukeviin ohjelmiin 0,8 prosenttia budjetistaan. Se on vähän. Komissio lupaa osana nuorisotakuuta lisärahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta, mutta varsinaiset summat jäävät auki ja myöhemmin päätettäviksi.

Suomen hallituskin on luvannut, että jokaiselle nuorelle taataan työ-, opiskelu-, kuntoutus- tai harjoittelupaikka. Hallituksen päätös leikata ammattikoulutuksen aloituspaikoista ei tätä tavoitetta tue.

Suomen ei pidä vähentää ammattiin valmistavista koulutuspaikoista nyt. Panostaminen koulutukseen on parasta nuorisotakuuta. On tärkeää, että koulutuspaikkoja on ympäri Suomen. Koulutuksen on oltava lähellä nuorta. Silloin myös kynnys hakeutua koulutukseen on matalampi.

On jatkossakin syytä tukea nuoren työllistämistä oppisopimuskoulutusta harjoittelupaikkoja ja apurahoja järjestämällä. Tunnen monia nuoria aikuisia, jotka ovat tuetun harjoittelun tai oppisopimuksen kautta löytäneet työpaikan. EU-instituutiotkin tarjoavat harjoittelupaikkoja. Niitä kannattaa hakea.

Julkaistu Keskisuomalaisessa 17.12.2012