13
joulu
2012

Strasbourg-tuomio suosii tuhlausta

Euroopan tuomioistuin antoi tänään uskomattoman päätöksen Ranskan hyväksi. Se mitätöi parlamentin maaliskuussa 2011 tekemän päätöksen yhdistää kaksi täysistuntoa yhdelle viikolle tänä ja ensi vuonna.

Jotta perussopimuksessa määrätyt 12 vuosittaista täysistuntoa Strasbourgissa tulevat istuttua, lokakuuhun on siirretty myös toinen, elokuun, lomakauden istunto.  Kaksi istuntoa yhdistämällä mepit halusivat välttyä toiselta matkalta Strasbourgiin eli säästää kustannuksia, ympäristöä ja aikaa.

Ranska vei asian oikeuteen. Se vetosi siihen, että parlamentin päätöksenteko kärsii lyhyestä istunnosta, ja että perussopimuksen mukaan täysistunnot on pidettävä säännöllisesti Strasbourgissa.

Tuomioistuin asettautui samalle kannalle. Sen mukaan parlamentin keskustelu- ja päätöksentekoon varattu aika supistui näin merkittävästi. Samalla logiikalla voidaan kyseenalaistaa huippukokouksen kyky tehdä loppuun asti harkittuja ratkaisuja aamuyön tunneilla.

Käytännössä kahden täysistunnon yhdistäminen yhdelle viikolle oli erittäin tehokasta, eikä istuntojen pituutta ole erikseen määritelty perussopimuksessa.

Lopuksi tuomioistuin ojensi, että kyseessä ei ole parlamentin eikä tuomioistuimen asia muuttaa tilannetta, vaan se kuuluu jäsenmaiden toimivaltaan.

Kuten kaikilla muillakin parlamenteilla, Euroopan parlamentilla on oltava oikeus päättää missä se istuu. Valta on kuitenkin nykyisen EU-perussopimuksen mukaan jäsenmailla. Sen myötä 4 000 ihmistä matkustaa kuukausittain yli 400 kilometrin päähän Brysselistä, jossa muut EU-instituutiot ja sidosryhmät toimivat. Tähän neljän päivän operaatioon kuluu 180 miljoonaa euroa vuodessa ja sillä saadaan kasvatettua hiilidioksidipäästöjä 19 000 tonnilla.

EU:n uskottavuus on jo muutenkin koetuksella. Meppien ja parlamentin työntekijöiden lisäksi 1,27 miljoonaa kansalaista on allekirjoittanut vetoomuksen parlamentin yhden istuntopaikan puolesta. Jäsenmailta odotetaan nyt vastausta ja muutosta perussopimukseen. Talouskriisissä on mahdotonta ymmärtää, että tällaista tuhlausta voitaisiin jatkaa.