20
loka
2010

Jäätteenmäen aloite EU:n ja Venäjän kansalaisyhteiskuntafoorumista hyväksyttiin

Euroopan ja Venäjän kansalaisyhteiskuntien välinen yhteistyö sai tulta alleen, kun Anneli Jäätteenmäen aloite Venäjän ja EU:n kansalaisyhteiskuntien yhteistyöfoorumin perustamisesta hyväksyttiin Euroopan parlamentin budjettiäänestyksissä tänään keskiviikkona.

”Kansalaisyhteiskuntatason toiminnan edistämisen on oltava olennainen osa kansojen välistä yhteistyötä. EU voi tukea venäläisen ja eurooppalaisen kansalaisyhteiskunnan välistä yhteistyötä naapuruuspolitiikkansa puitteissa. Meidän on syytä tukea Venäjän avautumista ja demokratisoitumista” Jäätteenmäki toteaa.

EU-Venäjä kansalaisyhteiskuntafoorumi tarjoaisi venäläisille ja eurooppalaisille kansalaisyhteiskuntatoimijoille mahdollisuuden nostaa esille ja keskusteluun teemoja, jotka koskettavat juuri heitä.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat muutenkin tapetilla, kun EU:n ja Venäjän välinen huippukokous järjestetään joulukuussa. EU:lla on ulkoministerin ja uuden ulkosuhdehallinnon myötä mahdollisuus puhua yhdellä äänellä Venäjän suuntaan. ”Mutta onko jäsenmailla poliittista tahtoa kehittää EU:n yhteistä ääntä?” kysyy Jäätteenmäki.

Jäätteenmäen aloitteen mukaisesti EU:n ja Venäjän kansalaisyhteiskuntafoorumi kokoontuisi kahden vuoden välein järjestettävän EU-Venäjä huippukokouksen yhteydessä.