Ilmastonmuutos kiihdyttää muuttoliikettä
Ilmastonmuutos on yksi merkittävä muuttoliikkeen taustatekijä, jonka merkitys valitettavasti vain kasvaa tulevaisuudessa.
Syyria kärsi vuosina 2006–2011 sietämättömästä kuivuudesta, jota ilmastonmuutos kiihdytti. Tämä johti maan sisäisiin muuttovirtoihin ja kasvavaan köyhyyteen. Kansa nousi kapinaan vuonna 2011.
Syyrian sodalle on toki muitakin syitä kuin ilmastonmuutos, mutta ilmastonmuutoksen merkitystä yhtenä taustatekijänä ei voida väheksyä.
Ilmastonmuutoksen kiihdyttämä kuivuus, resurssipula ja köyhyys pakottavat ihmiset jättämään kotiseutunsa myös monessa osassa Afrikkaa. Epätoivo on niin suurta, että osa pakolaisista päättää lähteä hengenvaaralliselle matkalle Välimeren yli.
Eurooppaa kuormittanut muuttoliikekriisi on herättänyt EU:n pohtimaan keinoja muuttoliikkeen perimmäisten syiden ratkaisemiseksi Afrikassa ja EU:n naapurustossa. Osa tätä työtä on lähtömaiden olosuhteiden parantaminen kehityspolitiikan keinoin.
Monissa maahanmuuton lähtömaissa elinolosuhteet ovat huonot ja tulevaisuuden näkymät synkät. Pulaa on lähes kaikesta. Ihmisten tarpeet koostuvat meille arkisista asioista, kuten puhtaasta juomavedestä tai energiansaannista.
Samaan aikaan perustarpeiden ja infrastruktuurin rakentamisen rinnalla on huolehdittava koulutuksesta ja alueiden kestävästä kehityksestä.
Äänestimme viime viikolla parlamentin kolmen valiokunnan yhteisvaliokunnassa Euroopan kestävän kehityksen rahaston perustamisesta.
Rahaston tarkoituksena on täydentää nykyistä kehityspolitiikkaa jalkauttamalla EU:n myöntämien takuiden turvin yksityistä rahaa Afrikassa ja EU:n naapurustossa toteutettaviin hankkeisiin.
On tärkeää, että osa kestävän kehityksen rahaston resursseista korvamerkitään ilmastotavoitteiden saavuttamista edistäviin investointeihin. Rahastosta ei pidä rahoittaa projekteja, joilla edistetään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja kiihdytetään ilmastonmuutosta.
Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen
Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 5.5.2017