8
maalis
2015

Hyvää naistenpäivää

YK:n naisjärjestö Suomen osasto sanoo Facebook-kampanjassaan, että naistenpäivänä ei ole syytä juhlaan, koska joka kolmas nainen maailmassa joutuu yhä väkivallan uhriksi.

Tyttöjen sukuelimiä silvotaan ja nuoria tyttöjä pakotetaan avioliittoihin. Moni nuori tyttö, ja poikakin, haluaisi opetella lukemaan ja opiskella. Mutta se ei ole mahdollista. On mentävä töihin, lapsena.

Vaikka naisten asemassa on meillä ja muualla vielä paljon parannettavaa, on meillä myös syytä juhlaan.

Naissukupolvet Suomessa ovat tehneet töitä sen eteen, että suomalaisnaisilla on verrattain hyvät edellytykset opiskella, tehdä töitä ja perustaa perhe. Suomalaisnaiset eivät ole työmarkkinoiden ulkopuolella. Toisin on asian laita valitettavan monessa EU-maassa.

Euroopan naisjuristit kokoontuivat eilen konferenssiin Ranskan Lillessä. Puheenvuoroni otsikko oli mitä EU voi tehdä tasa-arvon edistämiseksi.

Euroopan naisjuristit toimivat aktiivisesti ja päivän aikana valmistelimme komissiolle ehdotuksia tuleviksi toimenpiteiksi. Kansalaisjärjestöjen rooli on tärkeä tasa-arvon eteenpäin viemisessä.

Palkkaerot ja työelämän asiat olivat vahvasti esillä. Samoin erot naisten ja miesten eläkkeissä. Eläkkeissä ero naisten ja miesten välillä on 37%. Lisäksi kolmasosa eurooppalaisista naisista ei saa minkäänlaista eläkettä.

Suomessakaan ei saa saisi jäädä laakereille lepäämään. Nykyiseltä hallitukselta jäi toteuttamatta toimet, joilla naisten työmarkkina-asemaa parannetaan. Seuraavalta hallitukselta on syytä odottaa enemmän.

Konkreettinen tapa parantaa naisten asemaa työelämässä on uudistaa perhevapaajärjestelmää niin, että sekä äidin että isän työnantajat osallistuvat perhevapaiden kustannusten maksamiseen. Uskon, että pitkällä jänteellä se myös kannustaisi isiä käyttämään perhevapaita.

Hyvää naistenpäivää meille kaikille!