2
syys
2012

Hitaita ovat herrojen kiireet

Komissiolta tuli tällä viikolla vastaus Irak-operaation panssariajoneuvo-ostoja koskevaan kyselyyni.

EU hankki kaksi vuotta sitten Irakin EUJUST LEX -operaation käyttöön kahdeksan panssariajoneuvoa. Ne maksoivat eurooppalaiselle veronmaksajalle lähes kaksi miljoonaa euroa.

Näiden kahden kuluneen vuoden aikana autot ovat seisseet käyttämättöminä Irakin Erbilissä. Komission vastauksen perusteella autot ovat jumittuneet byrokratian rattaisiin. Missiota on jäljellä vähän yli vuosi, joten lyhyeksi jää autojen käyttöaika, kun ne saadaan käyttöön.

Samanaikaisesti operaatio on vuokrannut käyttöönsä samanlaisia ajoneuvoja yksityiseltä turvayhtiöltä. Ei sekään ilmaista ole.

EU:ssa ei ole totuttu säästämään, ei edes kriisiaikoina. Komission ulkosuhdehallinto vaatii 5,7 prosenttia lisää varoja ensi vuodelle. Se perustelee vaatimusta palkankorotuksilla. Varsinkin panssariajoneuvotapausten kohdalla budjetin kasvattamisvaatimukset tuntuvat erikoisilta.

Parlamentin syksy alkaa budjetin käsittelyllä. Ulkoasiainvaliokunta keskustelee ja äänestää vuoden 2013 ulkosuhdebudjetista ensi viikolla. EU:n on opittava säästämään ja sen on tehostettava toimintaansa. Byrokratia kasvaa, jos sen antaa kasvaa. Jossain vaiheessa koneistosta on tullut tärkeämpi kuin itse Euroopan ideasta. Nykyisiä varoja on käytettävä tehokkaammin.

Kysymys komissiolle ja vastaus