24
loka
2013

Hallitus antoi komissiolle maataloudessa periksi

Suomen hallitus on hylännyt Etelä-Suomen maatalouden kansallisen tuen artiklan 141. Euroopan parlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki pitää tätä valitettavana:

– Suomi ei olisi liittynyt Euroopan unioniin ilman liittymissopimuksen 141 maatalousartiklaa. Siitä luopuminen syö EU:n ja Suomen hallituksen uskottavuutta, Jäätteenmäki sanoi Viljaforum 2013 -tilaisuudessa Tampereella 24. lokakuuta.

Komission oikeuspalvelun kanta oli kielteinen asiaan myös vuonna 2008. Siitä huolimatta Suomi neuvotteli 141-tuelle jatkon kuten aina aikaisemminkin. Euroopan komission oikeuspalvelun näkemyksen mukaan tuki on tilapäistä, vaikka sitä ei 141-artiklassa mainita.

– Mikä asiassa on muuttunut vuodesta 2008? Ei mikään. Paitsi että Suomen hallitus on nyt ensimmäistä kertaa asettunut asiassa komission puolelle.

– Saanemme tuelle jatkon seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi, mutta tuen jatko vuoden 2020 jälkeen voikin osoittautua mahdottomaksi. 141-artiklaan emme voi jatkossa enää vedota.

Suomen hallitus neuvottelee Euroopan komission kanssa nyt viidettä kertaa Etelä-Suomen maatalouden kansallisista tuista.