15
helmi
2019

Haamuhoitajat ja haamuprojektit

EU-vaalit uhkaavat jäädä eduskuntavaalien varjoon. Se oli etukäteen tiedossa, eikä siinä ole mitään uutta. Vaalit olisi pitänyt yhdistää.

Kaikki EU-maat eivät noudata yhteisiä ja sovittuja arvoja, mutta EU-rahoitus kyllä kelpaa niille. Kun asia lausutaan ääneen, se tarkoittaa, että esimerkiksi Unkari, Puola ja Romania vähät välittävät yhteisesti sovituista periaatteista. Heille EU toimii pääasiallisesti maksukonttorina.

EU ja toiset jäsenmaat ovat kyllästyneet tähän. Toiminnalle pistetään nyt stoppi. Jos jäsenmaa ei pidä kiinni annetuista lupauksista, EU-rahoitus tai osa siitä voidaan jäädyttää tai leikata pois. Tämä on aivan oikein. Asia on jo hyväksytty parlamentissa.

Suomessa samaa periaatetta voitaisiin noudattaa vanhusten ja vammaisten hoidossa. Nyt julkisuudessa ollut Esperi Care on sitoutunut hyvän hoidon periaatteisiin. Esperin johto on luvannut kymmenen hyvää ja kaunista asiaa. Vastikkeeksi sille on maksettu tuotetuista palveluista.

Lopputulos ei aina ole vastannut luvattua. Esille on tullut raakaa välinpitämättömyyttä vanhusten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tärkeintä ei ole ollut huolehtiminen vanhuksista. Pääasia on ollut kerätä rahaa ja voittoja vanhusten ja vammaisten kustannuksella.

EU on yrittänyt saada Puolaa ja Unkaria ruotuun. Huomautuksia on annettu sananvapauden ja tuomioistuinlaitoksen ongelmista. Korruptiota olisi pitänyt kitkeä. Viesti ei ole mennyt perille. Ei auta muu kuin kiristää rahahanoja.

Esperi Caren johto on todennut, ettei yritys ole ottanut tarpeeksi huomioon hiljaisia viestejä. Tämä tarkoittaa suomeksi sanottuna valituksia huonosta hoidosta ja haamuhoitajista. Rahankilinä on ylittänyt potilaiden ja omaisten äänen.

Valtion, kuntien ja vanhusten ei pidä maksaa hoivayrityksille mitään, jos vanhus ei saa riittävästi hoitoa ja ruokaa. Hoitolaitosten täytyy pitää kiinni luvatuista periaatteista ja hoitosuosituksista.  Nyt on hallituksen ja kuntien aika laittaa ”rahankerääjät” vastuuseen.

 

Anneli Jäätteenmäki

europarlamentaarikko

 

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 15.2.2019