Eurooppa suurten haasteiden edessä
Joulun alla saimme taas surullisia uutisia maailmalta. Berliinissä tapahtunut terrori-isku järkytti jouluvalmistelujen keskellä.
Vuoden ollessa lopuillaan joudumme raskain mielin toteamaan, että Euroopalle kulunut vuosi on ollut synkkä. Maailmassa tapahtuu kauheita asioita.
Samaan aikaan eriarvoisuus kasvaa. Toiset eivät tiedä mihin käyttäisivät miljoonansa ja miljardinsa, toisilla ei ole minkäänlaista turvaa eikä edes ruokaa.
Syyrian tilanne on lohduton. Tavalliset ihmiset ovat menettäneet kaiken. He joutuvat jättämään kotinsa, kaiken omaisuutensa ja etsimään epätoivoisina rauhalista paikkaa asua ja elää normaalia elämää.
Hallitsematon maahanmuuttokriisi on valtava haaste Euroopalle. Hädänalaisten ja vastaanottavien yhteiskuntien kannalta on erittäin vahingollista, että henkensä edestä pakenevien joukkoon on soluttautunut myös ihmisiä, jotka ovat liikkeellä väärin motiivein.
Maahanmuutto on pysynyt Euroopan unionin esityslistalla viimeiset kaksi vuotta. Aiheen käsittely jatkuu ensi vuonna.
Välimerellä on vähentyneistä tulijamääristä huolimatta hukkunut kuluvana vuonna enemmän ihmisiä kuin 2015. Kriisi ei ole ohi, vaikka uutiset ovat täyttyneet muista aiheista.
Hallitsemattoman muuttoliikkeen ilmiö ei saa toistua Euroopassa. Kyse on turvallisuudesta. Ulkorajojen valvonta on saatava kuntoon. EU on ottanut askeleen eteenpäin hyväksyttyään syksyllä eurooppalaisen raja- ja rannikkovartioston perustamisen.
Toimia tarvitaan myös noin kahden miljoonan jo Eurooppaan tulleen turvapaikanhakijan osalta.
Turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja on syytä nopeuttaa. Näin suojeluun oikeutetut turvapaikanhakijat saavat oleskeluluvan ripeämmin. Vastaavasti kielteisen päätöksen saaneet voidaan palauttaa nopeammin. Pitkä ja epävarma odotteluaika on raastavaa ja kuluttaa resursseja.
Käsittelyn nopeuttaminen on myös EU:n tavoite. Alkuvuodesta aletaan käsitellä esitystä, joka puuttuu muuttoliikkeen ja turvapaikkahakemusten epätasaiseen jakautumiseen jäsenmaiden välillä.
Komissio esittää, että turvapaikkahakemuksen käsittely voitaisiin siirtää EU-maasta toiseen yhdessä sovitun jaon perusteella. Näin toimitaan, jos hakemuksen vastaanottaneeseen maahan kohdistuu kohtuuton muuttopaine.
Samalla hakemusten käsittelyä ja sääntöjä, kuten turvallisten maiden määritelmää, yhdenmukaistetaan. Tällä pyritään estämään myös turvapaikkashoppailua.
Maahanmuuttokriisi on koetellut eurooppalaisen yhteiskunnan kestävyyttä. Kasvava eriarvoisuuden tunne ei helpota kykyämme selvitä kriisin aiheuttamista haasteista. EU:n on löydettävä ratkaisuja eriarvoisuuden tunnetta kasvattaviin ongelmiin kuten veronkiertoon.
Kaikesta huolimatta toivon kaikille hyvää uutta vuotta. Olkoon vuosi 2017 rauhallisempi ja oikeudenmukaisempi kuin 2016.
Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies
Kirjoitus on julkaistu Ilkassa 27.12.2016