14
kesä
2013

Euroopan taivaanrannan maalarit

Kataisen hallitus näyttää olevan halvaannuksen tilassa. Talousennusteet synkkenevät, mutta hallitus levittelee käsiään. Oma-aloitteisuus puuttuu.

Opposition paineessa pääministeri haikailee epämääräisesti jonkinlaista yhteiskuntasopimusta, jollainen olisi pitänyt tehdä jo toista vuotta sitten.

Pääministeri Katainen kuulostaa taivaanrannan maalarilta, kun hän sanoo, että ”keväällä seuraavan budjettikehyspäätöksen yhteydessä pitää katsoa, miltä maailma silloin näyttää”.

Jos hallituksen reaktionopeus on tätä luokkaa, suomalaisten on syytä huolestua.

Katainen voisi kaivaa esiin mainion Jope Ruonansuun Taivaanrannan maalarin ja ottaa opiksi: ”Oi taivaanrannan maalari riisu valheenhaalari, ei nousu auringon saa jäädä huomiseen.”

Monet eurooppalaiset poliitikot tuntuvat elävän haavemaailmassa. Hyvä esimerkki on Ranskan sosialistipresidentti Francois Hollande, joka julisti, että  Euroopan kriisi on ohi.

Hollande on väärässä, valitettavasti. Euroopan kriisi ei todellakaan ole ohi.

EU-johtajilta odotetaan kriisiin ratkaisuja jälleen tämän kuun lopussa. Huippukokouksen asialistalla ovat talous, työllisyys, kilpailukyky ja sosiaalinen Eurooppa.

Toivottavasti juhannuksen jälkeen pidettävän huippukokouksen pääanniksi ei jää yhteiskuva, jossa EU-johtajat hymyilevät ikään kuin mitään kriisiä ei olisikaan.

Euroopassa on työttömyyskriisi. Työttömiä on jo 26,5 miljoonaa. Lisää tulee joka päivä.

Työttömyyskriisi johtaa yhä pahenevaan sosiaaliseen kriisiin. Ilman työtä nuoret ovat vaarassa menettää uskonsa ja toivonsa tulevaisuuteen.

Eurooppa tarvitsee työtä, rakennemuutoksia, kilpailukyvyn parantamista ja veropakoilun kitkemistä. Osaamista ja tietotaitoa Euroopasta kyllä löytyy riittävästi.

Hallitus hyväksyi eilen selonteon EU-politiikasta. Kiinnitän huomiota yhteen asiaan. Selonteossa korostetaan kymmenisen kertaa avoimuuden tärkeyttä. Avoimuus on yksi selonteon painotuksista.

Avoimuuden korostaminen kuulostaa hallituksen toimien valossa huonolta vitsiltä. Kreikan ”vakuussopimuksen” salaaminen on jättänyt pitkän varjon hallituksen haluun toimia EU-asioissa avoimesti.

Hallituksen sanat ja teot ovat räikeässä ristiriidassa keskenään.

Euroopan parlamentti arvosteli tällä viikolla jyrkästi jäsenmaita ja komissiota haluttomuudesta avoimuuden lisäämiseen. Neuvottelut EU:n asiakirjojen avoimuusasetuksen päivittämisestä Lissabonin sopimuksen avoimuusvaatimusten tasolle ovat olleet lukossa jo pitkään.

Kaikki ovat puheissa avoimuuden kannalla, mutta puheet ovat korulauseita. Nyt kaivataan enemmän tekoja kuin kauniita puheita.

Annettakoon lopuksi pieni myönnytys taivaanrannan maalareille. Suomen ihanassa suvessa, joka nyt on kukkeimmillaan, on mukava lomatunnelmissa myös haaveilla ja uneksia.

Hyvää kesää kaikille!

Kirjoitus on julkaistu 14. kesäkuuta 2013 uusisuomi.fi-sivustolla