13
heinä
2012

Euro, tasa-arvo ja Euroopan idea

Kaikki EU-maat ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. EU:n meno on kuin suoraan George Orwellin teoksesta Eläinten vallankumous. Siinähän myös kaikki olivat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet olivat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Vallankumouksen johtohahmoina hääräävät tällä kertaa liittovaltiota kannattavat karjut. Heidän otteensa kovenevat päivä päivältä.

Euroopan alkuperäinen idea demokratiasta, rauhasta ja yhteistyöstä on kadonnut. Tilalle ovat tulleet pelottelu, kiristys ja omien etujen ajaminen.

Moni miettii, ajavatko EU ja euro enää suomalaisten etuja. Vai onko niistä meille jo enemmän haittaa.

Viime vuosina jäsenmaat ovat joutuneet antamaan merkittävästi lisää valtaa EU:lle ja komissiolle. EU-maita on painostettu vetoamalla välttämättömyyteen ja ”yhteisen hyvään”. On sanottu, että ilman komission lisävaltuuksia EU ei selviä talouskriisistä.

On virheellistä väittää, että Euroopan liittovaltio olisi ainoa ratkaisu EU:n talouskriisiin. Tämä on vallankumouksen johtohahmojen propagandaa, jota ei ole syytä uskoa ja seurata.

On ollut hämmästyttävää seurata EU:n johtajien kyvyttömyyttä, mutta ennen kaikkea haluttomuutta ratkaista talouskriisi. Todellisia lääkkeitä kriisiin ei ole haluttu käyttää, sillä ne eivät olisi palvelleet liittovaltion kannattajien ensisijaisia pyrkimyksiä.

Ratkaisun ydin piilee Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin lausahduksessa ”vain tyhmä maksaa veroja”.

On arvioitu, että pelkästään italialaisilla on noin 500 miljardia euroa verottamatonta pääomaa veroparatiiseihin piilotettuna. Jos verot olisi asianmukaisesti kerätty Italiassa ja muissa kriisimaissa, mitään talouskriisiä ei edes olisi.

Pari viikkoa sitten julkistetussa komission tiedonannossa EU-maiden harmaan talouden suuruudeksi arvioitiin käsittämättömät 1 000 000 miljoonaa euroa.

Suurinta veropakoilu on EU:n uusimmissa jäsenmaissa. Bulgariassa harmaan talouden osuudeksi arvioidaan peräti 32,3 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, Romaniassa 29,6 prosenttia. Baltian maat tulevat heti perässä.

Vähiten veroja kierretään Itävallassa ja Luxemburgissa. Suomi sijoittuu tilastoissa puolenvälin paremmalle puolelle sijalle kahdeksan. Meillä ongelma koskee erityisesti rakennus- ja palvelualoja.

On valitettavaa, että EU-johtajilla ei ole ollut todellista halua puuttua veropakoiluun. Äskeisen EU-huippukokouksen päätelmissä todetaan samaa kuin aina aikaisemminkin. Komissio selvittää mitä pitäisi tehdä.

Kriisin alkamisesta alkaa olla kulunut jo neljä vuotta ja komissio siis vielä miettii. Tämä kertoo paljon EU:n tahdon puutteesta ratkaista ongelma.

Orwellin Eläinten vallankumous päättyy surullisesti. Vallan väärinkäyttö korvataan hirmuvallalla. EU:lle ei saa käydä samoin.

Oikeus toimivaan demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan kuuluu kaikille, kuten velvollisuus verojen maksuun.

Toiset eurooppalaiset eivät saa olla tasa-arvoisempia kuin toiset.