29
elo
2016

EU:n on valvottava ulkorajojaan

Ensi viikolla käynnistyvät työt Brysselissä. Kaksi asiaa hallitsee syksyn asialistaa ylitse muiden. Ne ovat eroa EU:sta valmisteleva Britannia sekä armeijan vallankaappauksen partaalla käynyt, EU-jäsenyyttä tavoitteleva Turkki.

Britannian EU-ero herättää edelleen enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Maa on ilmoittanut jättävänsä varsinaisen eronpyyntönsä vasta ensi vuonna.

Nyt britit miettivät uuden pääministerin johdolla, millaista sopimusta he EU:n kanssa tavoittelevat. Britannia tarvitsee miettimisaikaa, sillä edes eron puolesta kampanjoineet eivät olleet varautuneet sen toteutumiseen. Mitään suunnitelmaa eron varalle ei ollut kansanäänestyksen järjestäneellä hallituksellakaan.

Myös EU:n on mietittävä, millaiseen sopimukseen se Britannian kanssa pyrkii. Selvää on, että Britannia joutuu myös tulevaisuudessa noudattamaan EU-lakeja, mikäli se mielii tuotteineen unionin sisämarkkinoille.

Turkki aiheuttaa ehkä jopa Britanniaa enemmän päänsärkyä EU-pöydissä.”

Elämä jatkuu kansanäänestyksen jälkeenkin, vaikka Brysselin ensireaktio oli tyrmistys. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaikutti tuloksen selvittyä loukkaantuneelta. Ihan kuin hän olisi saanut pakit henkilökohtaisesti.

Tunteet ovat sittemmin tasoittuneet, mutta edelleen on hämärän peitossa, millaista yhteistyö on eron jälkeen. Tulevalla sopimuksella on merkitystä Suomellekin.

Turkki aiheuttaa ehkä jopa Britanniaa enemmän päänsärkyä EU-pöydissä. Vallankaappausyritys ja pääministerin aloittamat puhdistukset vaikeuttavat huomattavasti maan EU-jäsenyyspyrkimyksiä.

Jännitteitä lisää Turkin vaatimus viisumivapaudesta. Muussa tapauksessa se uhkaa avata rajat ja pakolaisille tien EU-maihin.

EU ei halua vastaanottaa lisää pakolaisia, mutta se ei myöskään voi myöntää turkkilaisille viisumivapautta. Turkki ei täytä viisumivapauden edellytyksiä. EU:n ulkoraja vuotaa kuin seula ilman Turkkia.

Hollannin pääministeri Mark Rutte varoitti EU:ta jo vuosi sitten Rooman valtakunnan kohtalosta, jos se ei saa rajojaan hallintaansa.

EU ei ole Rooma, mutta ulkorajojaan sen on pystyttävä valvomaan. Muuten se antaa ulkopuolisille ja tässä tapauksessa Turkille mahdollisuuden säädellä Eurooppaan tulevien pakolaisten määrää.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaisut Etelä-Suomen Medioitten lehdissä la 27.8.2016