17
kesä
2010

Elintarvikemerkinnät tärkeitä

Useimmat meistä haluavat syödä terveellisesti. Siksi tiedot elintarvikkeiden ravintosisällöistä pitää olla helposti saatavilla.

Kansanterveyden kannalta katsottuna tuotteiden elintarvikemerkinnöillä on suuri merkitys. Suomalaiset kansantaudit ovat suoraan yhteydessä päivittäiseen ravintoomme. Monilla meistä on diabetes, laktoosi-intoleranssi ja allergioita, joiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä oikean ruokavalion merkitystä ei voi vähätellä.

Yksinomaan EU:ssa on 31,2 miljoonaa diabeetikkoa. Tämä tarkoittaa, että yli 8 prosenttia aikuisista sairastaa diabetesta. Hälytyskellojen pitäisikin soida viimeistään nyt.

Pelkkä halu syödä ja elää terveellisesti ei aina riitä. Terveellisistä elämäntavoista tarvitaan tietoa. Myös päättäjillä on oltava uskallusta tehdä päätöksiä, joilla tuetaan terveellisiä valintoja.

Euroopan parlamentti äänesti Strasbourgin täysistuntoviikolla elintarvikemerkinnöistä.

Parlamentin kanta on, että elintarvikkeiden pakkauksista on käytävä ilmi rasva (mukaan lukien tyydyttyneet rasvahapot), sokeri ja suola. Lisäksi pakkauksiin tulee merkitä kokonaisenergia, proteiinit sekä kuidun määrä.

Lisäksi parlamentti haluaa ulottaa elintarvikkeiden alkuperämaamerkinnät lihaan ja maitotuotteisiin. Kuluttajan näkökulmasta ruuan alkuperämaalla on merkitystä. Itse kannatan lähi- ja kotimaista tuotantoa.

Valitettavana pidän sen sijaan parlamentin kantaa alkoholijuomien merkintöihin. Parlamentin kanta on, ettei alkoholijuomien pakkauksista tarvitse ilmetä elintarviketietoja eli esimerkiksi kokonaisenergian tai sokerin määrää. Tieto olisi kuitenkin elintärkeä esimerkiksi diabeetikoille.

Asetus vaatii vielä neuvoston hyväksynnän.