7
syys
2013

Elämää Nokia-kaupan jälkeenkin

Kun suurin tunnemyrsky Nokia-kaupasta on pikkuhiljaa laantunut, voimme kääntää katseemme tulevaisuuteen. Elämää on Nokia-kaupan jälkeenkin. Menneitä ei kannata jäädä murehtimaan.

Oli mielenkiintoista katsoa Nokian entisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon haastattelua lauantaiaamuna. Hän oli tunteikas ja itsekriittinenkin, mutta loi samalla uskoa tulevaisuuteen. Uusi Nokia ja Suomi kyllä pärjäävät.

Suomalaisten on syytä vahtia, että Microsoft ja Stephen Elop myös lunastavat kauniit lupaukset siitä, että työpaikat säilyvät Suomessa.

Nokian matkapuhelinten myynti Microsoftille on oiva oppitunti siitä, että suomalaisen teknologian vientiä ei kannata panna yhden kortin varaan. Vierailin juuri Kainuussa, Suomussalmella ja Kajaanissa. Kauniiden, jo ennestään tuttujen vaaramaisemien ohella sain ihailla kainuulaista peliosaamista.

Kajaanissa on positiivista eteenpäin menemisen henkeä. Suomalaisen teknologisen osaamisen ja viennin tulevaisuus ei ole matkapuhelimesta, siis koneesta, kiinni vaan digitaalisten palvelujen tuottamisesta, joista pelit ovat hyvä esimerkki.

Kainuu on edelläkävijä EU-rakennerahastovarojen käytössä ja pelialalla. EU:n digitaaliset sisämarkkinat hyödyttäisivät aivan erityisesti Kajaania ja Kainuuta. Siitä olen Kainuun reissuni jälkeen vakuuttunut. Valitettavasti digitaalisten sisämarkkinoiden kehitys laahaa pahasti jäljessä. Ja siitä kärsii paitsi Kainuu myös koko EU.

Emme ole aallonharjalla kuten Lissabonin strategiassa ja EU2020 -strategiassa kaavailimme. Olemme jälkijunassa.

Eurooppalaiset eivät investoi uuteen eivätkä eurooppalaiset päätöksentekijät ole toistaiseksi onnistuneet siinä kaikkein tärkeimmässä haasteessa eli yhtenäisten sisämarkkinoiden luomisessa digitaalisten palvelujen alalla. Siellä on kasvun mahdollisuuksia ja kasvua Eurooppa tarvitsee. Nyt on jo kiirehdittävä.

Suomessa ja Euroopassa on tilausta digitaalisten palvelujen tuottajille. Peliala voi omalta osaltaan vastata tarpeeseen, sillä toimiala kasvaa nopeasti.

Markkinat ovat globaalit. Mutta myös toimintaympäristön pitää olla suotuisa. Turhaa hallinnollista taakkaa sekä liiketoiminnan ja palvelujen esteitä pitää purkaa, jos niitä on. Ja niitähän on. Kannatan esimerkiksi komission kaavailemaa roaming -maksujen poistoa.

Yllättäviäkään ideoita ei kannata väheksyä. Kainuussa esitettiin idea aivohalvauspotilaiden kuntouttamisesta pelien avulla. Mietin kuinka paljon Euroopan parlamentin työtä voitaisiin tehostaa, jos toimintoja digitalisoitaisiin ja byrokratiaa vähennettäisiin.

Kajaanissa annettiin ohjeeksi, että Suomen on toimittava heti, jos se mielii pelien ja digitaalisten palvelujen kehittämisen edelläkävijäksi. Tämä on hyvä suomalaisten päättäjienkin sisäistää. On taottava, kun rauta on kuumaa.

 

Kirjoitus on julkaistu Uusi Suomi-sivustolla 7.9.2013.