8
huhti
2016

Aseuudistusta korjaillaan

Terrorismia pitää vastustaa kaikin keinoin. Terroritekojen uhka ei kuitenkaan vähene sillä, että Brysselistä käsin vaikeutetaan suomalaisten reserviläisjärjestöjen maanpuolustustyötä ja lainkuuliaisten ampumaharrastajien toimintaa.

Komission marraskuussa julkaistu esitys asedirektiivistä oli puutteellisesti ja hätäisesti valmisteltu. Komissio yritti antaa kuvan itsestään tehokkaana, iskuihin ripeästi vastaavana toimijana. Esityksen hyvän tarkoituksen ja konkreettisen sisällön välillä on ristiriita.

Uudistusesitys kohdistuu erityisesti laillisten aseiden omistajiin. Lakia noudattavat joutuisivat sijaiskärsijöiksi.

Todellinen ongelma ovat laittomat aseet, mutta niihin on vaikeampi tarttua. On kuitenkin selvää, että laittomien aseiden kauppaa ei saada kuriin laillisten aseiden ja aseenomistajien kurittamisella.

Asedirektiivi on nyt Euroopan parlamentin käsittelyssä.  Komission esitys on saanut rajua kritiikkiä ja direktiivin keskeisimmät kohdat tulevat muuttumaan.

Parlamentissa on kuultu myös suomalaisia asiantuntijoita. Suomalaiset ovat valvoneet etujaan ahkerasti ja tuloksekkaasti.

Pari viikkoa sitten julkaistu asedirektiivin mietintöluonnos nostaa esiin niitä ongelmakohtia, joista huolestuneet kansalaiset ovat olleet useasti yhteydessä. Muun muassa puoliautomaattisten, sarjatuliaseita muistuttavien aseiden kielto on poistettu mietintöluonnoksessa. Vastuullinen ja lainkuuliainen omistaja saisi pitää aseensa.Tarkoitus on sen sijaan kieltää juuri sellaisia aseita, joilla terroristit toteuttivat iskunsa Pariisissa.

Nyt on muutosesitysten tekovaihe. Aion osallistua tarkistusten tekemiseen yhdessä ALDE -ryhmämme meppien kanssa.

Komissio ei keskittynyt oleelliseen julkaistessaan oman esityksensä. Nyt korjaamme tämän parlamentissa. Kyseessä on kansalaisten turvallisuus.

Tavoitteena on asedirektiivi, joka todella kohdistuu turvallisuuden lisäämiseen.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 8.4.2016