10
huhti
2014

Arkijärjellä parempaa oloa ja Eurooppaa

Tänään alkaa valtakunnallinen sydänviikko. Kun ihminen voi hyvin, myös sydän voi hyvin. Se on moottorimme, jonka kunnosta riippuu jaksamisemme, terveytemme ja toimintakykymme.

Suomi on Euroopan ja koko maailman mallimaa siinä, miten uhkaava ongelma onnistuttiin ratkaisemaan. Suomen sydäntautikuolleisuus oli vielä muutama vuosikymmen sitten maailman huippuluokkaa. Koko kansakunnan yhteisillä talkoilla tautitilastot käännettiin toisin päin.

Useat osaavat nyt välttää turhia rasvoja ja liikaa suolaa. Herkuista ei tarvitse kieltäytyä. Niistä kannattaa nauttia kun on aihetta juhlaan. Arki voi olla arkisempaa.

Lapsiperheen arki voi olla kiihkeämpää kuin kuormitetun yritysjohtajan tai paljon matkaavan poliitikon. Kiireen keskellä säännöllinen liikkuminen ja oikea syöminen voivat tuntua vaikeilta asioilta. Täydellisyyttä ei kannatakaan tavoitella vaan pieniä ratkaisuja päivä kerrallaan. Pienistä valinnoista syntyy helpommin hyvä tottumus kuin isoista käänteentekevistä muutoksista.

Myös lähestyvissä Euroopan parlamentin vaaleissa on sallittua käyttää arkijärkeä ja tehdä terveellisiä valintoja. Suomi on EU:n jäsen ja vain järkevällä yhteistyöllä pystymme olemaan mukana Eurooppaa kehittämässä. Suomalaisten pieni määrä antaa meille vain pienen prosenttiosuuden Euroopan unionin päätöksenteosta.

Siksi on tärkeää, että eri tehtäviin valittavat ovat työssään johdonmukaisia ja yhteistyökykyisiä sekä suomalaista ja eurooppalaista päätöksentekoa ymmärtäviä. Euroopan unionin politiikassa on aika tehdä sama kuin suomalaiselle sydäntautikuolleisuudelle muutama vuosikymmen sitten: järkevillä ratkaisuilla ja yhdessä toimimalla saamme aikaan tuloksen, joka hyödyttää sekä Suomea että koko maanosaamme.