20
kesä
2013

Antti Ojala on kesän taiteilija

Minulla oli ilo ja kunnia avata Antti Ojalan laaja taidenäyttely sunnuntaina Lapuan taidemuseossa. Ojalan näyttely on valtakunnallisestikin katsoen merkkitapaus. Se on ensimmäinen  hänen koko elämäntyötään esittävä näyttely.

Vaikka en ole kuvataiteen asiantuntija, uskallan väittää, että Ojalan näyttely on yksi tämän kesän merkittävimmistä näyttelyistä koko Suomessa.

Ojalan näyttelyä kannattaa käydä katsomassa. Sitä kannattaa suositella myös ystäville ja tuttaville muualla Suomessa. Parin viikon kuluttua Ojalan näyttely täydentyy vielä, kun Patruunagalleriassa asetetaan näytteille hänen grafiikkaansa  ja piirroksiaan.

Ja kun samaan aikaan Kerimäellä on esillä Antin vaivaisukoista koostuva näyttely, voi sanoa, että Antti Ojala on tämän kesän kuvataiteen tähti.

Kauhajärvellä syntynyt Antti Ojala, joka nyt asuu Helsingin Töölössä taiteilijakoti Lallukassa, on aina tunnustanut juurensa. Hänen taiteessaan juuret myös näkyvät.

Antin usein jäyhät ja omintakeiset työt puhuttelevat. Patruunagalleriaan tulevan näyttelyn Antti on omistanut Kauhajärven ihmisille. Siellä on esillä myös kyläläisille tuttuja kasvoja.

Mutta ei Antti ole pelkästään kotiseutumaalari. Hän on laajalti matkustellut mies ja Taidemuseon töissä näkyvät kansainväliset vaikutteet. On välimerellisiä tunnelmia, afrikkalaisia naamioita, ihmisiä ja eläimiä.

Kuvista voisi tehdä tulkinnan, että Antti on heikompien puolella. Hänen töistään välittyy syvästi inhimillinen ote, joka vetoaa ainakin minuun. Huumoriakin töistä voi löytää, mutta se ei ole päällekäyvää vitsailua.

Näyttelyn otsikko ”Ketolan mullasta, Sienan savesta” tiivistää taiteilijan ominaislaadun kotiseudun rakastajana ja kansainvälisenä taiteilijana.

Kulttuurijohtaja Esa Honkimäki määritteli hienosti Antti Ojalan uran kehityskaaren: ”Eteläpohjalaisilla juurilla kasvanut taiteilija tekee luomistyönsä maailman sisäpihoilla ja on palaamassa nyt taidekokoelmansa myötä takaisin kotiin”.

Puheenvuorossaan Antti Ojala antoi tunnustuksen Lapuan päättäjille. Hän kiitti heitä siitä, että taidemuseo on rakennettu ja lapualaisilla on mahdollisuus tutustua taiteeseen lähellä.

Lapua tunnetaan vireänä kulttuurikaupunkina. Aktiivinen kulttuurielämä on osoitus elinvoimaisesta ja tulevaisuuteen katsovasta kaupungista. Jos kulttuuri kukoistaa, ihmiset viihtyvät.

Lapua on myös urheilukaupunki. Lapuan kannattaa vaalia mainettaan sekä vireänä urheilu- että kulttuurikaupunkina.

Vastakkainasettelun aika on ohi.

Kirjoitus on julkaistu Lapuan Sanomissa 20. kesäkuuta 2013