8
maalis
2011

Tasa-arvon tiellä on kivikkoista

Luin juuri somalialaisen huippumalli Waris Dirien omaelämänkerran, jossa hän kertoo matkastaan Somalian aavikolta Pariisin ja New Yorkin catwalkeille sekä YK:n erityislähettilääksi.

Warisin tarinasta tekee länsimaisen naisen näkökulmasta erikoisen se, että hän syntyi ja eli elämänsä 13 ensimmäistä elinvuotta aavikolla ilman kouluja ja kirjoja. Hänet ympärileikattiin 5-vuotiaana ja naitettiin 60-vuotiaalle miehelle, kun Waris oli vasta 13. Tuolloin hän karkasi ja päätyi eri vaiheiden jälkeen, lukutaidottomana ja kieliä osaamattomana 1980-luvun Lontooseen.

Warisista tuli lopulta yksi maailman kysytymmistä malleista ja esikuva monelle nuorelle tytölle. Tiedostaen asemansa roolimallina Waris ryhtyi julkisesti puhumaan ympärileikkauksesta ja sen aiheuttamista fyysisistä ja psyykkisistä vaurioista.

Ympärileikkaaminen eli naisten sukuelimien silpominen on edelleen hyvin yleistä suuressa osassa Afrikkaa. Somaliassa yli 90 prosenttia naisista ympärileikataan. Vastenmielisen tradition tarkoituksena on varmistaa naisen neitsyys hänen mennessään naimisiin. Leikkaamatonta naista pidetään likaisena eikä hän kelpaa vaimoksi. Leikkausoperaatioon voi kuolla – ja jos tyttö ei kuole niin ainakin on vaarana, että hän kärsii kroonisista kivuista koko loppuelämänsä.

Ympärileikkaukseen ei velvoita koraani eikä raamattu, vaan miesten dominoima kulttuuri ja perinteet, jotka kulkevat äideiltä tyttärille. Tuhansia vuosia jatkuneeseen perinteeseen on vaikea puuttua tehokkaasti. Tavat istuvat tiukassa, vaikka kyseessä on hengenvaarallinen traditio, johon on kuollut miljoonia pikkutyttöjä.

Afrikkalaisen naisen koettelemukset eivät pääty ympärileikkaukseen. Naisten koulutusmahdollisuudet eivät ole Afrikassa kovinkaan kummoiset. Monessa Afrikan maassa mies määrittää edelleen normin, josta nainen on poikkeus. Afrikkalainen nainen on kuitenkin selviytyjä, joka on usein päävastuussa perheen elatuksesta ja lasten ruokkimisesta. Naiset ovat Afrikan selkäranka, kuten Waris Dirie toteaa.

Suomalaisesta naisesta naisten sukuelimien silpominen kuulostaa kauhistuttavalta ja kovin kaukaiselta. Suomi kuitenkin kansainvälistyy ja ongelmaan törmätään myös meillä. Suomalaisissa sairaaloissa synnyttää ympärileikattuja naisia. Suomen lainsäädännössä naisten sukuelimien silpominen on kielletty ja se on rikos, mutta lainsäädännön lisäksi tarvitaan valistusta ja ennaltaehkäisyä. Silvotut naiset tarvitsevat yhteiskuntamme tukea.

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Suomikaan ei ole täysin tasa-arvoinen maa ja meillä on ongelmamme niin työelämässä kuin perheissäkin. Naistenpäivänä on kuitenkin hyvä muistaa kanssasisariamme muualla maailmassa. Warisin tarina saa onnellisia käänteitä, mutta monen muun pikkutytön tarina päättyy vieläkin verenhukkaan Somalian aavikolle

Julkaistu Keskustanaisten sivuilla 8.3.2011