4
kesä
2016

Vanhusten kaltoinkohtelu jatkuu

Toimittaja Katri Kallionpää kirjoitti Helsingin Sanomissa 31. toukokuuta koskettavan jutun oman isänsä hoidosta, tai itse asiassa isän hoitamattomuudesta ja kaltoinkohtelusta.

Katri Kallionpää ansaitsee kiitokset asian nostamisesta esille. Hänen esimerkkinsä ei ole vain yksittäistapaus. Vastaavia kertomuksia kuulemme jatkuvasti tuttaviltamme. Vanhusten huono hoito ylittää uutiskynnyksen enää harvoin.

Tutkimuksia vanhusten huonosta hoidosta on ilmestynyt useita ja jo vuosikausien ajan. Selvityksiä seuraa selittely ja puolustelu. Jatkuva kiire, stressi ja alimitoitetut resurssit kuormittavat hoitohenkilökuntaa. Lopputuloksena on epäkohteliaisuus ja kovakouraisuus.

Onko todella niin, että vanhusten laiminlyönti on hyväksyttävää? Onko niin, että se vain kuuluu nykyaikaan? Vastaus on selkeä ei.

Missä työpaikassa olemme valmiita hyväksymään kaltoinkohtelun?

Emme hyväksy, että opettajat olisivat kovakouraisia tai kohtelisivat kaltoin opiskelijoita. Oppilas kertoisi asian kotona ja kukaan ei hyväksyisi opettajan käytöstä. Selitykseksi ei kelpaisi, että opettajalla oli kiirettä, stressiä yo- kirjoituksista tai päänsärkyä.

Asiasta keskusteltaisiin tuomitsevassa sävyssä. Eikä asia jäisi vain keskustelun tasolle. Tulevaisuuden toivoja pitää kasvattaa ja kohdella hyvin.

Eivätkö myös elämän ehtoopuolella olevat ansaitse ihmisarvoista ja kunnioittavaa kohtelua? Yhteiskunnan tilasta kertoo paljon se, miten heikoimpia kohdellaan. Kaltoinkohtelu on erityisen vakavaa, kun uhreina ovat arkielämisen kanssa apua tarvitsevat ihmiset. Näiden ihmisten ainoa virhe on, että he ovat kehdanneet elää vanhoiksi.

Jos huonoon hoitoon voi löytää syitä välinpitämättömyydestä, toinen syy löytynee hoitohenkilökunnan resurssipulasta. Olen varma, että valtaosa hoitajistamme on työnsä antaumuksellisesti hoitavia ammattilaisia. Raskas vuorotyö ja työtehtävien suuri määrä suhteessa henkilökunnan kokoon eivät kuitenkaan helpota hoidon tarpeessa olevan ihmisen yksilöllistä kohtaamista. Resurssipula on tuttu ilmiö monella alalla vaikean taloustilanteen vuoksi. Mutta voiko vanhustenhoidosta tinkiä?

Miksi siedämme vanhusten huonoa hoitoa? Toivottavasti korjausliike tulee vihdoin.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Medioitten lehdissä 4.6.2016