Ukraina vaalien kynnyksellä
Ukrainassa järjestetään sunnuntaina parlamenttivaalit. Yhdet vaalit eivät tietenkään Ukrainan ongelmia ratkaise. Maa on sekasortoisessa tilassa ja talouskin on kuralla.
Ukrainan BKT on tippunut vuoden takaisesta viisi prosenttia. Sodasta erityisesti kärsivien Luhanskin ja Donetskin alueella talouden lasku on ollut vielä julmempi, kun BKT on laskenut 15-20 prosenttia ja jatkaa laskuaan.
Lisäksi korruptio on valtava ongelma. Ukraina on Transparency Internationalin mukaan maailman korruptoituneimpia maita.
Ukrainan tilanne vaikuttaa talousnäkymiin kaikkialla Euroopassa. Venäjän vastapakotteiden maksumiehiksi ovat joutuneet eurooppalainen maatalous ja elintarviketeollisuus. Venäjä on eurooppalaisten maataloustuotteiden toiseksi suurin vientikohde.
Valtiovarainministeriön mukaan Venäjän elokuussa asettaman tuontikiellon seurauksena Suomen elintarvikevienti Venäjälle putosi yli kolme neljännestä normaalitilanteesta.
Pakotteet vaikuttavat eniten maitosektoriin. Valio ilmoitti aloittavansa pakotteiden seurauksena yt-neuvottelut. Sen sijaan EU:n sanktioiden vaikutusta Venäjän talouteen on vaikeampi arvioida.
Venäjän talous on kärsinyt laskusuhdanteesta jo pitkään. On vaikea erottaa laskusuhdanteen ja sanktioiden vaikutusta toisistaan. Komissio julkaisee kuun lopussa oman arvionsa. Siinä keskityttäneen sanktioiden vaikutuksiin EU:ssa.
Sen tiedämme, että Venäjä on pystynyt korvaamaan EU:sta tulleita maataloustuotteita muilla tuotteilla. Ja kun tuote kerran lähtee venäläisten kauppojen hyllyiltä, on sitä vaikea saada sinne takaisin.
Mutta ovatko pakotteet edistäneet rauhaa Ukrainassa?
EU:n uusi ulkopolitiikan korkea edustaja, italialainen Federica Mogherini, oli parlamentin kuulemisessa sitä mieltä, että EU:n on oltava valmis keventämään pakotteita, jos Ukrainan kriisi kehittyy hyvään suuntaan. Toistaiseksi hän ei nähnyt merkkejä siitä, että pakotteet olisivat muuttaneet Putinin politiikkaa.
EU ja Venäjä ovat toisistaan riippuvaisia talouksia. Ne ovat samassa veneessä. Ja kun ollaan samassa veneessä, ei venettä kannata liikaa keikuttaa. Tämä koskee myös Venäjää.
En tiedä kuka hyötyy EU:n ja Venäjän välisestä kauppasodasta. Ainakaan EU ja Venäjä eivät siitä hyödy. EU:n ja Venäjän suhteita sekä Euroopan vakautta pitkittyneet pakotteet vain huonontavat.
Pakotteet eivät ole parantaneet Ukrainan tilannetta. Tämän myöntävät hekin, jotka pakotteita kannattavat.
Moni rakentaa politiikkansa vastakkainasettelujen varaan. Heitä löytyy sekä Venäjältä että Euroopasta. Mutta mistä löytyisi rauhantekijöitä? Heille olisi nyt todellinen tarve.