Trump valokeilassa
Brysselissä seuraan aktiivisesti amerikkalaista CNN-uutiskanavaa.
Tänä vuonna sieltä ei juuri muuta ole tullut kuin presidentti Donald Trumpiin liittyviä uutisia.
Virkaanastujaiset näytettiin alusta loppuun, ja joka päivälle riittää ihmeteltävää Trumpista ja hänen lähipiiristään.
Tuore presidentti on allekirjoittanut ahkerasti määräyksiään ja taustalla asioita on seurannut varsin miehinen esikunta. Trumpin avustajavalintoja kommentoidaan kuin kyseessä olisi saippuaooppera tai tosi-tv-sarja.
Paitsi että näyttämönä on Valkoinen talo ja draaman kaari iskee lopulta myös katsojaan. Trump haluaa osoittaa äänestäjilleen, että hän pitää antamansa vaalilupaukset.
Amerikka ensin. Muuri rakennetaan. Presidentti asettaa porttikiellon seitsemän muslimimaan kansalaisille.
Trump osoittaa toimillaan, että meno Yhdysvalloissa on muuttunut.
Toisaalta hän soittaa puutarhaosaston työntekijälle ja pyytää sellaisia kuvia, joissa näkyy, että virkaanastujaisissa oli enemmän ihmisiä kuin Obamalla.
Kummastuttaa, että presidentillä on aikaa tuollaiseen. Tarkoituksena on venyttää todellisuutta oman egon pönkittämiseksi.
Kyseessä on mies, joka päättää viime kädessä Yhdysvaltain ydinasearsenaalista.
Meno on Amerikassa erilaista kuin meillä Suomessa.
On vaikea kuvitella, että presidentti Niinistö viestittelisi Twitterin kautta moitteita yritysjohtajille, tuomareille tai korkeille virkamiehille. Puhumattakaan, että haukkuisi julkisesti esimerkiksi naapurimaa Ruotsin kuninkaan tai presidentti Putinin.
Maailma totuttelee presidentti Trumpin aikaan. Vastakkainasettelu leimaa hänen sanojaan ja tekojaan. Kansainvälinen oikeus ja Yhdysvaltain solmimat sopimukset saavat huutia.
Suomen kaltaisen pienen valtion näkökulmasta on huolestuttavaa todistaa kansainvälisten velvoitteiden ylenkatsomista, vuoropuhelun romuttumista ja omaan kuoreen käpertymistä.
Sääntöjen kadotessa pienistä tulee äkkiä suurvaltojen pelinappuloita.
Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen
Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Medioitten lehdissä 11.2.2017