Suvivirsi ja apulaisoikeuskanslerin hairahdus
Pajunkissojakin varmempi kevään merkki on keskustelu suvivirrestä.
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen kehottaa opetushallitusta tarkastelemaan, pitäisikö suvivirren laulaminen kouluissa kieltää. Keskusteluun ovat lähteneet mukaan kaikki kynnelle kykenevät.
En ole tavannut yhtään ihmistä, joka olisi loukkaantunut suvivirrestä. En ole myöskään koskaan itse loukkaantunut, kun islamilaisessa maassa minareetista on kajahtanut aamu viiden rukouskutsu.
Miksi oma kulttuuritausta pitäisi piilottaa toisten katseilta poliittisen korrektiuden nimissä? Moniarvoisuus ei tarkoita sitä, että kulttuuri piilotetaan katseilta. Moniarvoisuus tarkoittaa sitä, että kulttuuri saa näkyä. Moniarvoisessa yhteiskunnassa pidetään huolta vähemmistöjen oikeuksista, mutta myös enemmistön kulttuuriperintöä arvostetaan.
Suvivirsi ja uskonnon opetus kuuluvat suomalaiseen kouluun. Ne ovat osa suomalaista, pohjoismaista ja eurooppalaista kulttuuriperintöä. Jos tätä ei ymmärretä, ei ymmärretä omaa historiaa – niin kristinuskon läpitunkema Suomen ja Euroopan historia on!
Eräät ovat puolustelleet suvivirrestä luopumista suvaitsevaisuuden nimissä. Pitäisikö suvaitsevaisuuden nimissä kieltää kaikki aatteellisuus kouluissa? Pitäisikö koulujen kasvisruokapäivä kieltää? Onko kasvisruoka ihmisoikeuksien vastaista? Itsestään selvä vastaus on: ei tietenkään ole!
Koulun tehtävä on sivistystehtävä. Tähän kuuluu myös kulttuurin ja historian tuntemuksen lisääminen.
Kun arvostaa omaa kulttuuria ja juuriaan, osaa antaa arvon myös toisten kulttuurille. Itseään arvostava ihminen arvostaa myös muita.
Suvivirsi on luonteva osa moniarvoista yhteiskuntaa ja kansainvälistyvää Suomea.
Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen
Kirjoitus julkaistu Ilkassa 27.3.2014