Kansalaiset näkevät, että hallituksen työtä ei enää ohjaa halu hoitaa ihmisten asioita vaan tahto pysyä ministerinä. Niin on jos siltä näyttää.
Uusien ministereiden valintaperusteissakin ratkaisevaa näytti olevan puolueen eikä suomalaisten etu. Stubb sanoi ympäristöministerin valinnan jälkeen, että kaikista tärkeintä on, että meillä on vahva kokoomustiimi, joka johtaa meidät kohti vaaleja 2015‹
Ei siis suomalaisten etu vaan puolueen etu. Kokoomuksen ministeriryhmä ei voi olla puolueen vaaliorganisaatio. Suomen tilanne on niin vakava, että puoluetaktikointi pitäisi jättää taka-alalle.
Brysselissä uudet komissaariehdokkaat valmistautuvat innokkaina parlamentin valiokuntien kuulemisiin. Parlamentti tenttaa jokaisen ehdokkaan ennen kuin antaa hyväksymisensä. Suomessa ei tällaista etukäteistenttiä ole, kun ministereitä valitaan. Tenttitilaisuus ei ole läpihuutojuttu vaan kunnon koe. Hyväksyntää ei tule, jos ehdokas ei hallitse asiaansa tai vastaukset eivät parlamenttia miellytä.
Edellisillä kerroilla Italia, Bulgaria ja Latvia joutuivat vaihtamaan ehdokasta. Kaksi vaihtoon joutuneista ei tuntenut asioita, yhden vastaukset eivät enemmistöä miellyttäneet. Neljäs oli joutua vaihtoon poliittisen tasapainon vuoksi.
Etukäteiskuhinoista päätellen pari ehdokasta vaihtuu nytkin. Kuulemiset alkoivat eilen. Neljän päivän aikana oma valiokuntani, ympäristövaliokunta, tenttaa neljää komissaariehdokasta. Kukin tentti kestää kolme tuntia. Ympäristövaliokunnan tehtäväkenttä on laaja ja siksi kuulemisia on niin monta.
Eilen maanantaina aloitimme ympäristöasioilla, tänään kansanterveys sekä ruuan turvallisuus ja ruokamerkinnät ja keskiviikkona ilmasto- ja energia-asiat. Ensi viikolla vielä palaamme energia-asioihin.
Tällä parlamenttikaudella energia- ja ilmastoasiat ovat vahvasti esillä. Biotalous on avainasemassa, kun puhutaan kestävästä kehityksestä.
Metsää ja puun käyttöä koskevat päätökset ovat ensiarvoisen tärkeitä Suomen työllisyydelle, teollisuuden kilpailukyvylle ja koko metsäsektorille. Metsät ovat edelleen tärkeä osa suomalaista hyvinvointia.
Ukrainan tilanteen vuoksi myös energiaturvallisuus ja huoltovarmuus ovat asialistalla.
Kaikkea lainsäädäntöä tulee arvioida kriittisesti. Onko se tarpeen ja lisääkö se turhaa byrokratiaa? EU-vaalien edellä byrokratian vähentäminen oli paljon esillä. Nyt on lupausten lunastamisen aika.
Lupaavaa on ainakin se, että komissiossa on oikein komissaari, jonka tehtävänä on tarttua liiallisen byrokratian ongelmiin. Turha byrokratia on esteenä järkevälle työlle ja hyville hankkeille eikä palvele kansalaisia.
Me loimme byrokratian, jonka tehtävänä on palvella valtaa, ei kansalaisia, kirjoitti Rosa Liksom Finlandia-palkitussa kirjassaan Hytti nro 6.
On aika palvella kansaa, ei valtaa.
Anneli Jäätteenmäki
Kirjoittaja on europarlamentaarikko (kesk.).
Julkaistu ilkassa 30.9.2014