10
syys
2010

Naisilla tulee olla oikeus 20 viikon palkalliseen äitiyslomaan

Helsingin Sanomissa 2. syyskuuta todettiin, että suomalaiset EU-parlamentaarikot tyrmäävät Euroopan parlamentin tasa-arvovaliokunnan ehdotuksen 20 viikon äitiyslomasta täydellä palkalla. Kannatan 20 viikon palkallista äitiyslomaa.

Ehdotus liittyy ns. raskaussuojeludirektiiviin. Suomessa direktiivi on aiheuttanut vastustusta, koska se lisäisi työnantajien kustannuksia nykyiseen järjestelmään verrattuna.

On myös mahdollista kysyä, onko meillä varaa ja halua perheiden ja lasten aseman parantamiseen?

Suomi, kuten suuri osa muusta Euroopasta, vanhenee. Hyvä kysymys onkin, kuka maksaa tulevat eläkkeemme? Niiden maksajaksi tarvitsemme uusia sukupolvia. Jos tämä direktiivi lisää syntyvyyttä, niin se on hyvinkin kustannusten arvoinen.

Tuntuu myös kummalliselta, että työntekijöille voidaan maksaa lomaltapaluurahaa ja saunalisiä, mutta ei palkkaa 20 viikon äitiysloman ajalta.

Tällä hetkellä naisvaltaiset alat kantavat päävastuun äitiyslomien kustannusten maksusta. Myös miesvaltaisten alojen pitää osallistua äitiysloman kustannusten jakoon. Tätä asiaa on Suomessa valmisteltu 30 vuotta, mutta valmista ei ole vielä tullut. Työnantajia ei voi syyttää naisten syrjimisestä, jos vika on lainsäädännössä.

Direktiivissä puhutaan ennen kaikkea äideistä. Isät on unohdettu. On oikein, että naisella olisi direktiivin perusteella 6 viikon pakollinen äitiysloma. Tämän jälkeen vanhemman sukupuolella ei tulisi olla merkitystä.

Perheille on jätettävä valinnanmahdollisuus. Se mikä sopii yhdelle tai yhteen elämäntilanteeseen, ei ole välttämättä oikea ratkaisu toiselle. Liikkumatilaa on enemmän, kun vaihtoehtoja lisätään ja myös isien vanhemmuutta tuetaan.

Mahdollinen lainmuutos ei vaikuttaisi vain meihin vaan koko Eurooppaan. Tällöin lainmuutos ei parantaisi vain suomalaisten äitien asemaa.

Pohjoismaissa olemme halunneet pitää itseämme äitiyteen liittyvissä kysymyksissä mallimaina. Haluammeko todella astua poikkiteloin, kun raskaana olevien asemaa parannetaan EU:ssa?

Julkaistu Helsingin Sanomissa 10.9.2010