5
heinä
2016

Lapua ja Brexit

Juhannusaattoaamuna uni karisi silmistä nopeasti. Heräsin tietoon, että Britannia eroaa Euroopan unionista.

Illalla, kun Alanurmontiellä (vai pitäisikö jo sanoa, että Rannantiellä?) mentiin nukkumaan, gallupit ennustivat Brittien jäävän EU:n jäseneksi. Prosentit olivat 52 puolesta ja 48 vastaan. Yön aikana numerot vaihtoivat paikkaa.

Brittien EU-eroa oli kyllä ennakoitu. Silti tulos yllätti. Juhannusaattoaamu meni Brexitiä pähkäillessä. Mitkä ovat vaikutukset Suomessa, entä työpaikassani Euroopan parlamentissa?

Tulos oli pysäyttävä, mutta elämä jatkuu Brexitin jälkeenkin. Juhannus tuli ja meni, kuten aina ennenkin. Talviturkki on heitetty Nurmonjokeen. Nyt on jo kääritty hihat ja työtä jatkettu jo toista viikkoa. Parlamentissa ja Brysselissä kuhina jatkuu. Nyt on pidettävä huoli siitä, ettei EU käytä kaikkea energiaansa Brittien eroneuvotteluihin. Neuvottelut on hoidettava nopeasti ja asiallisesti.

EU:n on uudistuttava tai se näivettyy. Uudistuminen on tärkeää, koska nykymaailmassa yhteistyötä tarvitaan. Britannia tarvitsee EU:ta ja EU Britanniaa. Yhteistyö on tarpeen tulevaisuudessakin, vaikkakin eri pohjalta. Siltoja ei ole varaa polttaa.

Saarivaltio Iso-Britannia on suuri eurooppalainen maa ja entinen maailmanmahti. Suomalaisille yrityksille on tärkeää, että kaupankäynti jatkuu.

Tiedän, ettei Brexit juuri Lapuan torilla puhuta. Vaikutukset meidän arkielämäämme ovat lopulta aika vähäisiä. On kuitenkin monia suomalaisia, jotka asuvat Britanniassa. He miettivät nyt, onko heidän lähdettävä maasta vai, miten elämä muuttuu? Moni nuori voi miettiä, onko Britteihin enää mahdollista lähteä opiskelemaan tai au-pairiksi?

Ensimmäistä kertaa EU:n jäsenmaa eroaa. Kaikki käytännön asiat on ratkaistava, sillä mitään mallia ei ole. Uuden edessä menettelyt on luotava ja se monimutkaistaa asioita. Brexitistä puhutaan vielä pitkään.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu 5.7. Lapuan Sanomissa