Kirkot sillanrakentajiksi
Osallistuin Suomen kirkon arkkipiispa Kari Mäkisen johdolla järjestämään Arvojen Akatemiaan. Kirkko on järjestänyt seminaareja jo vuosia, mutta nyt ensimmäistä kertaa Akatemia järjestettiin Brysselissä.
Olen saanut toimia useita vuosia kirkon EU-neuvottelukunnan jäsenenä. Se on tuonut arvokkaan lisän omaan työhöni.
Keskustelu Euroopan yhteisistä arvoista ja tavoitteista on aina tarpeellista, mutta erityisen tärkeää se on kriisien ja epävarmuuden aikana.
Juuri nyt kaikkien mielissä on Ukrainan kriisi. Aamulla moni tarkistaa ensimmäisenä mediasta, onko kriisi pahentunut vai onko ilmassa liennytyksen merkkejä.
Nyt ovat eurooppalaiset arvot koetuksella. Tässä tilanteessa kirkoilla ja uskonnoilla on suuri merkitys. Kirkot voivat toimia sillanrakentajina rauhan puolesta.
Euroopan kirkkojen yhteisenä tavoitteena on estää Euroopan jyrkkä kahtiajakautuminen. Tänä päivänä jaon estäminen tuntuu vaikeammalta kuin pitkiin aikoihin.
Yhteiseloon kuuluvat riidat ja niistä sopiminen. Pienistä asioista voidaan aina kiistellä, mutta suuria asioita ei pidä uhrata pikku kiistojen alle.
EU perustettiin toisen maailmansodan raunioille puolustamaan rauhaa ja vakautta. EU on jälleen peruskysymysten äärellä.
Turvallisuus ei lisäänny muureja rakentamalla. Turvallisuutta lisätään politiikalla, jolla rakennetaan siltoja. Ei Suomikaan sotilaallisella voimalla pärjää vaan viisaalla diplomatialla.
Sekä luterilaisella että ortodoksisella kirkolla on laajat kansainväliset yhteydet ja paljon vaikutusvaltaa. Kirkot voisivatkin entistä aktiivisemmin tuoda äänensä kuuluville neuvottelujen ja rauhan puolesta.
Sillanrakentajia ei ole koskaan liikaa.