18
helmi
2013

Kärsivällisyyttä, herra pääministeri! (kolumni Suomenmaassa)

Kärsivällisyyttä, herra pääministeri!

EU:n huippukokous päättyi, seitsemän vuoden budjettikehykset hyväksyttiin ja kaikki sanovat voittaneensa. Tämä on mahdoton yhtälö. Kaikki eivät voi voittaa.

Kansalaisilla on oikeus tietää, mihin verovaroja käytetään. Monilla luvuilla kikkailu herättää hämmennystä eikä lisää luottamusta.

Jyrki Kataisenkaan ei kannata hermostua, kun häneltä tivataan, mikä on Suomen nettomaksuosuus. Kärsivällisyyttä, herra pääministeri! Kysymys on olennainen eikä ollenkaan säälittävä.

Ylimielisyys paistaa jo läpi hallitusherrojen puheista. Mutta eihän se ole kansalaisten eikä edes toimittajien vika, jos ei pysytä kaikkien muuttuvien lukujen perässä.

Propagandan teko on helppoa silloin, kun jaettu tieto on ristiriitaista. Lukuja kyllä pyöritellään, mutta tietääkö hallitus itsekään, mikä on totuus?

Tarkkaa tietoa budjettilinjoista ja eri ohjelmista ei ole saatavilla. Tiedot tarkentuvat vasta seuraavien viikkojen aikana, kun komissio saa laskelmansa valmiiksi.

Emme siis oikeastaan tiedä muuta kuin suuret linjat.

Euroopan parlamentti äänestää budjettikehyksistä. Se joko hyväksyy tai hylkää EU-johtajien sopiman budjetin.

Parlamentin näkyvät hahmot, puhemies, saksalainen sosialisti Martin Schulz sekä budjettivaliokunnan puheenjohtaja, ranskalainen konservatiivi Alain Lamassoure, ilmoittivat heti tyytymättömyytensä budjetin kokoon, joka on pienempi kuin kuluvan kauden budjetti.

Sekä Schulz että Lamassoure kuuluvat omissa maissaan oppositioon. Se vaikuttaa heidän kannanottoihinsa Euroopan parlamentissa.

Kyseessä on myös Ranska-Britannia maaottelu. Lamassouren mielestä Britannian pääministeri ei voi sanella EU:n budjetin kokoa. Ranska on vaatinut budjetin kasvattamista, Britannia sen pienentämistä.

Suomen kannalta budjettiratkaisu ei ole paras mahdollinen. EU-jäsenmaksumme nousevat merkittävästi nykyisestä. Maanviljelijät saavat puolestaan palkanalennuksen ja Itä- ja Pohjois-Suomi menettävät EU-rahoja.

Mutta vielä vaikeampaa minun on kannattaa vaatimuksia budjetin kasvattamisesta. En usko, että Suomi hyötyisi nykyistä suuremmasta budjetista. Lisäyksiä on esitetty lähinnä ulkopolitiikkaan, kehitysapuun ja suuriin liikenneprojekteihin.

On hyvä, että myös EU pystyy säästämään huonoina aikoina.

Ennen parlamentin budjettikäsittelyä kuuluu kummallisia ehdotuksia. Konservatiiviryhmän puheenjohtaja Joseph Daul ehdottaa budjetista salaista äänestystä. Samaan ryhmään kuuluvat Suomen kokoomuslaiset ja kristillisdemokraattien meppi.

Kannatan avoimuutta. Kansalaisten on saatava tietää, miten europarlamentaarikot äänestävät. Salainen äänestys budjetista olisi valtava virhearvio.

Parlamentin ei pidä sortua tiedon pimittämiseen ja avoimuuden puutteeseen. Euroopan parlamentti edustaa EU:n kansalaisia. Sen on oltava menettelytavoiltaan kansalaisten luottamuksen arvoinen.

Jokainen meppi äänestäköön budjetista omantuntonsa mukaan avoimuuden hengessä.

Anneli Jäätteenmäki
europarlamentaarikko