17
tammi
2017

Brittipääministeri tekee pesäeroa

Britannian neljäkymmenvuotinen EU-jäsenyys on tuntunut olevan kuin kivireen vetämistä. Kansanäänestyskampanjointi oli molemmissa leireissä kovaa ja lopputulos repi kansaa kahtia. Pitkän ja aika ajoin kivuliaan liiton kariutuminen tuottaa monenlaista tuskaa.

Osapuolet selvittelevät vielä välejään. Tänään pääministeri Theresa May piti ilmaa puhdistavan linjapuheen, jossa hän maalasi EU:n ulkopuolella elävälle Britannialle ruusuista tulevaisuutta. Kaikki ovet maailmaan ovat auki.

EU:n suhteen hänen linjansa on yksiselitteisesti se, että pelkkä asumusero ei riitä. May toivoo, että lusikat jaetaan sivistyneesti, järjestelmällisesti ja molempia osapuolia kunnioittaen.

Toivon samaa. EU:n ja Britannian etu on kyky istuutua yhteisen pöydän ääreen. Osapuolten pitää käydä rauhallisesti läpi EU-jäsenyyden aikana sovitut velvoitteet. Täysin puhtaalta pöydältä ei voi aloittaa, mutta pahimmat kaunat kannattaa unohtaa.

Iso-Britannia on entinen maailmanvalta. Sillä on edelleen vallan tunnuksia. Näitä ovat muun muassa ydinase, paikka YK:n turvallisuusneuvostossa, tiiviit suhteet entisiin alusmaihin ja maailmanlaajuisesti puhuttu kieli. Koko Iso-Britannian EU-historian voi nähdä tätä taustaa vasten, mutta Britannia on entinen suurvalta.

Menneeseen katsova voi tuumia, että britit olivat tunnustettuja, arvostettuja ja mahtavia jo kauan ennen EU-jäsenyyttä. EU sitoi maailman vanhimpiin kuuluvan parlamentin käsiä ja vei valtaa Brysseliin kasvottomille vallankäyttäjille.

Brexitissä ihmiset kokivat, että nyt riitti.

Pääministeri Mayllä on iso tehtävä saada EU-johtajat ymmärtämään, että kyseessä ovat aidot tunteet ja kylmät argumentit. Kyseessä ei ole mikään agitoitu kansanjoukko, joka vaatii rötösherrojen päitä vadille. Hänen tehtävänsä pääministerinä on saada aikaan mahdollisimman hyvä erosopimus.

Samalla Mayn täytyy pitää visusti huoli, että Lontoo ei kahmi Brysseliltä takaisin saatua valtaa itselleen. Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin liitto on EU:ta vanhempi ja yhteiset intressit ovat toistaiseksi pitäneet unionin koossa. Britit eivät ole olleet kovin nopeita vallan hajauttamisessa.

Irlannin itsenäistyminen oli kivulias prosessi, joka kesti kymmeniä vuosia. Skotlantilaisten niukahko enemmistö äänesti vuonna 2014 itsenäistymistä vastaan. Sopu rakoilee.

Suomen etu on pitää ovet auki kaikkiin suuntiin. Brittien tahtoa tulee kunnioittaa ja heidän kanssaan pitää neuvotella. Hyviä kauppasuhteitamme ja tiivistä tiedeyhteistyötä sekä opiskelija- ja kulttuurivaihtoamme tulee jatkaa myös kahdenvälisesti. Samalla tulee vaikuttaa EU:n kautta, jotta myös EU ja Britannia jatkavat yhtä matkaa niin paljon kuin mahdollista.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen