Äänestäminen kannattaa aina
Presidentinvaalien alla kenenkään ei kannata retostella etukäteen rökälevoitolla. Ylimielisyys voi kostautua. Vaalituloksessa on paljon jännitettävää. Vaalitaistelun loppumetreillä nähdään paljon nöyriä ehdokkaita.
Aina sattuu yllätyksiä. Toivoaan ei kannata kenenkään heittää. Vaalitulos voi nytkin yllättää.
Keskustan ehdokkaan Paavo Väyrysen nousu pohjamudista ainakin gallupien kakkoseksi on pieni ihme. Väyrynen on osoittanut sitkeällä työllään kansalaisten parissa, että menestys luodaan sittenkin ahkeralla jalkatyöllä, ei suurella rahalla eikä vain internetissä.
Ehkä Väyrynen on lukenut runoilija Arja Tiaista, joka kirjoittaa näin: “Aina on mahdoton tehty mahdolliseksi, vuoret siirretty, meret uitu, löydetty valo ja toivo.” Jo nyt Väyrynen on tehnyt palveluksen sekä puolueelleen että kansanvallalle.
Muinaisessa Roomassa Quintus Tullius Cicero kirjoitti yli 2000 vuotta sitten opaskirjan konsulin virkaa tavoittelevalle veljelleen Marcus Tullius Cicerolle. Kirjassa on paljon ohjeita, jotka sopivat tämänkin päivän vaaleihin.
Cicero puhuu kansansuosion tuulenhenkäyksestä. Presidenttiehdokkaidenkin on hyvä muistaa Ciceron tokaisu, että ”ei mikään ole kansanjoukkoa oikullisempi”.
Cicero hämmästeli, miten vaalitulokset voivat yllättää: ”Kansankokouksissa sattuvat myrskyt ovat sellaisia, että vain joskus harvoin ymmärtää, mikä tähtien liike ne on mahtanut aiheuttaa, mutta usein ne ovat niin salaperäisiä, että näyttävät syntyneen sattumalta.”
Mutta jälkeenpäin kaikki on aina niin selvää, ainakin ns. asiantuntijoille.
Moni puntaroi vielä, kannattaako mennä lainkaan äänestämään. Minultakin on kysytty, mitä vastaan epäröiville ihmisille. Tiivistän vastaukseni lyhyesti.
Äänestäminen kannattaa, koska silloin tietää, että on omalta osaltaan kantanut vastuuta maailman menosta.
Äänestäminen kannattaa, koska demokratia saa edellytykset toimia sitä paremmin, mitä useampi äänestää. Ei kansan tarvitse olla kaikista asioista yksimielinen, mutta kylläkin yhteisistä asioista kiinnostunut ja niihin kantaa ottava.
Äänestäminen kannattaa, koska tasa-arvon idea toteutuu parhaimmillaan vaaliuurnilla. Jokaisella äänestäjällä on asemaan, varallisuuteen ja sukupuoleen katsomatta yksi ääni.
Äänestäminen siis kannattaa aina, koska se edistää kansanvallan toteutumista ja vahvistaa omaa mielenrauhaa maailmassa, jossa mielenrauhan säilyminen ei ole aina itsestään selvää.
Julkaistu Ilkassa 19.1.2012