11
helmi
2016

Vierailin pakolaisleirillä

Vierailin eilen (10.2.) Euroopan parlamentin valtuuskunnan mukana Turkissa Syyrian rajan lähellä sijaitsevalla pakolaisleirillä. Osmaniyen leirillä oli 2012 telttaa ja lähes 10 000 ihmistä. Pakolaisen koti on 16 neliömetrin teltta, jossa asuu neljä – kuusi ihmistä.

Pakolaiset kutsuivat meitä katsomaan asumuksiaan. Yhdessä teltassa asui neljä lasta ja kaksi aikuista. Vanhemmat olivat maanviljelijöitä, jotka olivat joutuneet jättämään tilansa ja kaiken muunkin sodan takia.

He olivat tulleet leirille neljä vuotta sitten ja asuneet samassa pienessä teltassa koko sen ajan. Perhe oli kuitenkin onnekas, koska mies oli saanut leirin ulkopuolelta töitä.

Toisessa teltassa, jossa kävin, asui kaksi sukupolvea. Isoäiti oli tullut vain muutama kuukausi sitten. Hän ei olisi halunnut jättää kotiaan, mutta lopulta oli pakko.

Turkissa on 2,5 miljoonaa Syyrian pakolaista. Minulle oli yllätys, että ”vain” 240.000 asuu pakolaisleireillä. Leireillä asuvat kaikkein haavoittuvimmat ja ne joiden on vaikea saada töitä.

Yli kaksi miljoonaa pakolaista asuu eri puolilla Turkkia. Osalla on töitä, mutta pääkaupungin  Ankarankin kaduilla näkyi pakolaisia kerjäämässä.

Puolet pakolaisista on lapsia. Heitä on 1,3 miljoonaa. Leireillä kaikilla on mahdollisuus saada opetusta, mutta Unescon tilastojen mukaan Turkissa on puoli miljoonaa kouluikäistä nuorta ja lasta, jotka eivät pääse koulunpenkille.

Haluan opettajaksi, oli vastaus kun kysyin eräältä koululaiselta, miksi hän haluaa aikuisena. Hän on onnekas, koska saa nyt opetusta.

Valtuuskuntamme tehtävä oli ottaa selvää, millaiset pakolaisten olot ovat ja mihin Suomen ja muiden EU-maiden Turkille myönnettävä tuki käytetään ja mihin se mahdollisesti tulisi käyttää.

Turkki on omien laskelmiensa mukaan käyttänyt 9 miljardia pakolaisten auttamiseen. Nyt se vaatii EU:ta ja muuta kansainvälistä yhteisöä apuun, koska katsoo, ettei se ole syypää pakolaistulvaan ja Turkinkin rahat alkavat käydä vähiin.

Kyseessä on suurin humanitäärinen kriisi sitten toisen maailmansodan. Syyrian ja Turkin rajalla odottaa nyt 40 000 – 60 000 ihmistä pääsyä Turkkiin. Jos Syyrian pommitukset jatkuvat, pakolaisten määrä noussee puolella miljoonalla.

Ainoa pysyvä ratkaisu pakolaiskriisiin on rauhan saaminen Syyriaan, mutta ainakaan tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että sota ja kärsimykset loppuisivat. Eikä tilannetta helpota sekään, että Turkissa valtio ja kurdit taistelevat keskenään.

Todennäköisesti olemme nähneet vasta pakolaiskriisin ensimmäisen näytöksen.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissa 11.2.2016